Societat

Un centenar de veïns intoxicats, un d'ells mort, a les comarques de Girona per mala calefacció

El govern no preveu un restabliment total de la xarxa elèctrica fins d'aquí a unes setmanes. Es compromet a abastar amb generadors entre avui i demà

Un total de 105 veïns han resultat intoxicats des de dilluns a les comarques gironines a causa de la falla elèctrica, quan intentaven escalfar-se amb aparells que feien mala combustió, segons ha informat la consellera de Salut, Marina Geli, als passadissos del Parlament.

En total, 6 ciutadans han estat tractats a la cambra hiperbàrica, 3 han hagut de ser ingressats i una veïna d'Ultramort (Baix Empordà) ha perdut la vida. La consellera ha demanat als ciutadans que estan sense subministrament elèctric que extremin la vigilància a l'hora d'escalfar-se.

Geli ha fet les declaracions mentre estava reunit el gabinet de crisi de l'executiu català al despatx del president José Montilla al Parlament. Durant gran part del matí, Montilla ha analitzat amb els consellers Joan Saura, Antoni Castells, Joaquim Nadal i Jordi Ausàs la situació creada per la nevada.

El govern no preveu un restabliment total de la xarxa elèctrica fins d'aquí a unes setmanes, segons ha informat posteriorment Joaquim Nadal. L'executiu s'ha compromés a abastar amb generadors les comarques de Girona, de forma provisional, durant el dia d'avui o a tot estirar demà. Castells ha informat durant la reunió del gabinet de crisi que actualment hi ha 160 generadors instal·lats, i que n'hi ha més que estan en camí. 

30.000 abonats afectats
L'executiu català calcula que hi ha 30.000 abonats encara afectats, cosa que significa que en realitat són més persones, ja que en la majoria de casos es tracta de famílies o empreses. En canvi, la xarxa de carreteres està pràcticament normalitzada, amb l'única excepció de les que tallen algunes línies de llum caigudes o alguna torre elèctrica tombada.

Segons s'ha acordat al gabinet de crisi, Ausàs repassarà amb els Ajuntaments gironins que estan sense subministrament elèctric que estiguin atesos. Especialment pensen prioritzar la coordinació amb els municipis turístics, segons ha explicat Nadal.

El gabinet de crisi ha descartat per ara buscar culpables entre les elèctriques, entre d'altres motius perquè entén que a hores d'ara no poden tenir encara un balanç perquè van apareixent microtalls. Tot i això, afirmen que el director general d'Energia serà exigent amb Endesa.

  


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.