Societat

Endesa s'agafa a les paraules de Montilla i defensa que amb la MAT s'hauria recuperat el servei a Girona "en unes hores"

La companyia es justifica dient que fa temps que s'adverteix sobre la demarcació de Girona, "un dels punts més febles del sistema elèctric estatal"

Endesa ha defensat avui, com ja va fer ahir el president Montilla, que si estigués en servei la línia de Molt Alta Tensió (MAT), que està construint actualment Red Eléctrica de España (REE), les avaries de subministrament a la demarcació de Girona pel temporal de dilluns s'haguessin pogut solucionar "en unes hores", segons ha explicat el director general d'Endesa Red, José Luis Marín.

"Amb la MAT haguéssim pogut connectar la subestació de Santa Llogaia, Sant Julià de Ramis, Bescanó i Riudarenes, i la línia Juià-Bellcaire de 132kV, que estan planificades des de fa més de deu anys però encara no hem pogut construir-la", ha argumentat.

Marín ha destacat que la línia de 220kV dependent de REE que va deixar de funcionar durant el temporal és "la columna vertebral" del subministrament elèctric a Girona, i que "es venia anunciant des de fa temps" que la zona és "un dels punts més febles del sistema elèctric estatal", i que per aquesta raó calia la MAT de 400kV.

Pel que fa a l'excepcionalitat del temporal, ha assenyalat que aquesta combinació i magnitud de neu humida i vents forts es dóna "una vegada cada 50 anys", segons les estadístiques d'Endesa.

L'acumulació de gel al voltant dels cables i la força del vent van ser el que van fer caure les torres elèctriques, sobre les quals ha assenyalat que estan "construïdes per a les característiques de la zona i segons el que marca la normativa". Ha afegit que aquests incidents tenen precedents en altres països, com el 1998 al Canadà i 2005 a Alemanya.

Pel que fa als treballs de reposició del subministrament a l'àrea de Girona, ha subratllat que Endesa està fent una feina "de magnitud titànica", amb 700 tècnics i grups electrògens de tot l'Estat i del sud de França. "Estem reduint el nombre de clients a gran velocitat, però és complicat, malgrat que estem posant tots els recursos tècnics i mitjans".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.