Societat

Un expert maurità augura que Al-Qaida demanarà l'alliberament de jihadistes presos a Catalunya

Un periodista especialitzat en terrorisme islamista creu que aviat hi haurà un segon comunicat amb "reclamacions absurdes" i que després començarà la negociació

Els jihadistes detinguts a Catalunya seran amb tota probabilitat la moneda de canvi que demanarà Al-Qaida per a l'alliberament dels tres voluntaris catalans segrestats a Mauritània. Aquesta és la tesi que defensa Isselmu Ould Mustafà, un dels especialistes en terrorisme més acreditats de Mauritània i director del diari Tahalil, un dels que va publicar al seu web el comunicat d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic (AQMI) de reivindicació del segrest.

Mustafà està convençut que en qüestió de dies sortirà un nou comunicat amb reclamacions impossibles de complir, però que després els terroristes accediran a l'alliberament a canvi de diners i presos, com ha succeït en tots els casos similars des del 2005.

"Quan demanen l'alliberament dels seus simpatitzants, si AMQI té relacions amb els jihadistes empresonats a Catalunya, demanarà evidentment que se'ls alliberi", subratllat Mustafà després que es conegués el dimecres el contingut complet de la reivindicació d'Al-Qaeda.

Afirma aquest expert en terrorisme que "no només és possible, sinó plausible" que els simpatitzants a Barcelona haguessin informat als terroristes del trajecte de la Caravana Solidària, perquè aquests grups terroristes "tenen col·laboradors a tot arreu". D'aquesta manera haurien pogut trobar més fàcilment Alícia Gàmez, Roque Pascual i Albert Vilalta, segrestats fa una setmana i mitja a uns 170 quilòmetres al nord de Nouackchott.

Mustafà està segur que els terroristes han fugit de Mauritània i han aconseguit amagar als tres voluntaris en alguna part del desert de Mali, refugi habitual de cèl·lules islamistes. Des d'allà, creu l'expert, estan esperant per començar les negociacions amb els estats espanyols i també francès, ja que hi ha un quart ostatge d'aquesta nacionalitat a mans d'AQMI.

Segon comunicat
En els propers dies, augura Mustafà, és molt probable que hi hagi un segon comunicat fent reclamacions "absurdes", difícils de complir, acompanyat de missatges animant a la jihad, amb l'única intenció de fer "propaganda populista" de les accions d'AQMI. Però després la moneda de canvi que demanaran seran diners i probablement també l'alliberació d'islamistes.

Tots els segrestos s'han solucionat amb el pagament de diners
El periodista maurità recorda que totes les negociacions des de l'any 2005 "han acabat amb èxit després d'un intercanvi de diners, tot i que els països no ho diguin, a excepció d'un cooperant britànic, que va ser finalment assassinat perquè la Gran Bretanya no va voler pagar".

El comunicat d'Al-Qaeda, una part del qual es va distribuir per la cadena Al-Jazeera a través d'un missatge sonor, s'ha difós per fòrums d'internet en les darreres hores. Aquestes pàgines, que tenen poca vida perquè es tanquen després de ser descobertes, serveixen per difondre tots els continguts, sigui textos, àudios o vídeos, de les diferents branques d'Al-Qaeda.

Els missatges d'AQMI estan elaborats per "dos o tres individus" que graven el vídeo o l'àudio i el distribueixen per la xarxa amb el segell d'Al Àndalus. En la majoria dels casos, l'envien també a la cadena Al-Jazeera, ja que és la televisió àrab més "neutra", ja que "no té una definició clara de terrorisme", indica Mustafà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.