Societat

El govern espanyol tira de talonari per frenar la grip nova

El govern Zapatero treu 333 milions d’euros del fons de contingència per afrontar la despesa. El president fa una crida a la tranquil·litat davant la psicosi ciutadana

La grip nova ha forçat l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero a rescatar 333 milions d’euros del fons de contingència –reservat per a situacions imprevistes o d’emergència– per fer front a la compra de vacunes i antivirals i a les campanyes d’informació als ciutadans. Amb l’objectiu de curar-se en salut davant d’una possible pandèmia, el consell de ministres ahir va aprovar un crèdit extraordinari per fer front a una situació “excepcional”, segons reconeix la Moncloa.

El cap del govern central va detallar personalment aquesta despesa addicional en un intent d’establir la calma entre una ciutadania cada cop més preocupada pels efectes que pot arribar a provocar la malaltia un cop tothom torni a la seva rutina habitual. “No s’estalviaran recursos ni esforços per tal de preservar la tranquil·litat i la salut de tots els ciutadans”, subratllava.

En aquest sentit, Zapatero va insistir que el seu govern, en coordinació amb les comunitats, està posant en marxa tots els mecanismes de prevenció que apunten els organismes internacionals com l’OMS i les autoritats sanitàries europees i va garantir que un cop estigui homologada, la vacuna es distribuirà a Espanya al mateix temps que la resta de països de la UE.

Vacunes a França
D’aquesta manera, el cap de l’executiu va intentar treure ferro al fet que el dia anterior França i el Regne Unit haguessin anunciat que ja havien rebut les primeres dosis de la vacuna, mentre que el govern espanyol posava com a possible data de recepció i distribució cap a finals d’octubre o primers de novembre, segons havia concretat la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez. En aquest sentit, el compromís d’ahir de Zapatero va incloure que mai no s’usarà la vacuna “sense l’autorització adequada i les garanties absolutes”.

El president també va confirmar que es manté la intenció de vacunar el 40 per cent de la població, al voltant de 16 milions de persones, encara que partits com el PP han exigit que la distribució d’antivirals s’ampliï a tota la població.

Tot i la contínua presència pública de la ministra de Sanitat, el president espanyol va ser l’encarregat de presentar ahir en una roda de premsa les noves línies d’actuació de l’executiu espanyol per combatre la grip nova, que inclouen la creació d’una comissió de seguiment de la crisi presidida per Zapatero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.