Societat

Alerta mèdica a Europa

Un cop comprovada la velocitat amb què s’escampa i s’encomana el virus de la grip nova, la majoria dels països es preparen ara per a una tardor calenta. La previsió que els infectats i els morts augmentin amb l’arribada del fred està obligant els governs a accelerar la producció de les vacunes

La grip nova no desperta passions entre els britànics
Els representants comercials dels medicaments Tamiflu i Relenza tenen motius de preocupació al Regne Unit, on l’evolució de l’opinió pública i especialitzada ha girat lentament però de manera inexorable l’esquena a les evolucions de la grip nova. Les consultes han minvat un 37% setmana a setmana durant aquest estiu. Això és menys de 22 persones per cada 100.000, mentre diverses enquestes indiquen el desinterès o refús a acceptar l’administració massiva de vacunes.

D’acord amb GP Newspaper, líder en la premsa mèdica britànica, un de cada tres metges mantenen una postura contrària a la vacunació massiva, amb el 49% dels britànics que hi coincideixen i un 29% que expressa els seus dubtes a l’eficàcia dels productes admesos pel govern.

Després de 59 morts, dels quals el 21% dels casos eren persones sense problemes de salut remarcables, els experts han manifestat la seva sorpresa que “hàgim trigat tant al Regne Unit a veure ciutadans amb bona salut caure afectats pel virus H1N1 de la grip i morir per complicacions posteriors”. Segons el professor Peter Openshaw, un de cada tres malalts ni tan sols s’adonaran que pateixen la grip A i n’estan infectats. A més a més, el 98% dels infectats britànics no hauran de recórrer al suport de tècniques hospitalàries per aconseguir la recuperació completa de la seva salut. Max Pemberton, periodista especialitzat en afers de medicina, fins i tot ha gosat publicar aquesta setmana passada un extens article en què defensava que el medicament Tamiflu “no cura la grip, tan sols calma l’ansietat dels polítics a Downing Street”, l’oficina del primer ministre, Gordon Brown.

Tot i la reacció discreta de l’opinió pública a la pandèmia, l’administració britànica ha obert una línia de telèfon per informar sobre la grip nova al país, el National Flu Service, i un portal a internet, perquè els usuaris hi demanen els medicaments sense necessitat de visitar el metge local ni tampoc anar a l’hospital. La interrupció del curs escolar ha estat descartada, mentre augmenta la controvèrsia sobre els efectes col·laterals de la vacuna en nenes i nens menors de 12 anys.

Precaució i serenitat però tot a punt per fer front a la urgència

França afronta amb una serenitat relativa l’arribada de la pandèmia vírica. Un 64% dels francesos asseguren que una possible infecció no els inquieta, segons un sondeig publicat ahir al diari Le Figaro. Només un 7 per cent dels ciutadans diuen que estan “molt preocupats” per la grip A, com ho proven les escasses mascaretes visibles aquests dies als espais públics.

El govern francès ha intentat gestionar la situació sense dramatitzar-la excessivament, però alhora ha alertat els ciutadans sobre les conseqüències d’un brot que podria afectar fins al 40 per cent de la població. Una intensa campanya de sensibilització insta aquests dies els francesos a rentar-se repetidament les mans i a esternudar tapant-se la boca amb un mocador o amb la màniga.

La prioritat de l’executiu és afrontar la imminent tornada a les escoles, per a la qual ha multiplicat les precaucions. El comitè interministerial a càrrec de combatre la pandèmia no engegarà una vacunació generalitzada, com al Regne Unit, però ha previst tancar tot centre escolar on es detectin més de tres casos d’infecció entre l’alumnat. “Si la pandèmia s’accentua, estic disposat a tancar totes les escoles”, ha manifestat el nou ministre d’Educació, Luc Chatel. En aquest supòsit, el govern posaria en circulació una sèrie de cursos a distància per als alumnes, que han sigut preparats amb urgència durant l’estiu i que serien difosos per la ràdio i la televisió pública, així com per internet.

D’altra banda, l’executiu francès ha rebut aquesta setmana un petit estoc de vacunes contra la grip, el primer avançament dels 94 milions de dosis que ha encarregat a quatre laboratoris farmacèutics. Grans centres de vacunació col·lectiva seran desplegats per tot el territori francès a partir de l’octubre, amb la missió de vacunar prop del 80 per cent dels ciutadans abans que acabi l’any. Aquests grans centres de vacunació seran instal·lats en escoles, centres cívics i poliesportius i dispensaran dosis gratuïtes de la vacuna.

El govern, que ja s’està tement que el personal sanitari habitual es vegi desbordat per la situació, ha decidit habilitar els estudiants de medicina i també els d’ infermeria perquè puguin practicar les vacunacions. Aquesta serà l’única manera d’evitar que els centres habilitats quedin col·lapsats un cop es doni el tret de sortida per a la vacunació massiva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.