Societat

Mor el nadó de Dalilah, la primera víctima de grip A a l'Estat espanyol, per un error mèdic

El personal d'infermeria li va administrar l'alimentació per vena en comptes de fer-ho per la sonda nasogàstrica per a prematurs. La ministra de Sanitat ja ha expressat el seu condol al pare i a la família

Rayán, el nadó prematur de Dalilah, la primera víctima mortal de grip A a Espanya, ha mort aquest matí cap a les 12.00 hores per un "terrorífic error professional" en ser-li administrada l'alimentació per vena en comptes de per la sonda nasogàstrica, segons ha informat el director gerent de l'Hospital Gregorio Marañón, Antonio Barba, en roda de premsa.

L'error es va produir a les 21 hores d'ahir a la nit quan el nadó havia de rebre per via nasal l'alimentació làctia per a prematurs, però el personal l'hi va administrar per via parenteral. Els facultatius se'n van adonar a les 22.10 hores, però ja era tard. "Aquest tipus d'administració és absolutament incompatible" amb la vida, ja que els prematurs no tenen capacitat d'assimilació perquè els seus òrgans són molt petits i poc desenvolupats, ha explicat Barba.

El gerent del centre, visiblement abatut, va assenyalar que acabaven de parlar amb la família, a la qual havien facilitat les mateixes dades que a la premsa. "He parlat amb la família, ha estat un dels pitjors moments de la meva vida professional", ha confessat Barba.

"L'hospital i el seu directiu assumiran totes les conseqüències", així com "tota mena de responsabilitats, tant humanes, com morals i patrimonials" amb aquesta família, ha dit Barba, que ha reconegut que es tracta d'una "gravíssima negligència que no té excusa". "Sabem que hi ha coses que no es poden reparar, però altres sí", ha manifestat.

El marit de Dalilah ja havia anunciat accions legals per la mort de la seva dona, ja que, segons els metges, la jove patia asma i aquest va ser un element rellevant per a la seva mort pel virus H1N1; cosa que la família nega perquè era esportista i feia atletisme.

Barba també ha fet una al·lusió sobre aquesta qüestió: "En el primer cas podíem discutir si sí o si no, però torno a repetir, no hi ha absolutament cap excusa. És un error professional individual, gravíssim, i així són les coses".

L'error va ser comès per "personal d'infermeria" que es va equivocar de via d'administració, una cosa totalment inusual perquè aquest tipus d'alimentació làctia està "perfectament tipificada" respecte a la via per la qual s'ha d'administrar. "És més, en aquest tipus de nutricions, la que arriba per via intravenosa, és un fàrmac i ve preparada des del servei central de farmàcies. No hi ha lloc a equivocació, però ha succeït", ha manifestat.

Alhora, Barba ha explicat que "gràcies a Déu" el nen estava evolucionant correctament, i "no hi ha hagut errades en la medicació", de manera que aquesta no té relació amb els fets. "S'ha treballat amb el nen tota la nit, a veure si els metges el tiraven endavant, tenint en compte que era un prematur i que sempre és més difícil", ha assenyalat, i ha especificat que s'ha intentat "netejar la sang" del petit. "Cal pensar que hi ha òrgans que encara no tenen una bona funció, però mentre va ser a l'UVI se li va controlar tot i se li va monitorar absolutament tot, i més tenint en compte les circumstàncies en què havia nascut. Però hem arribat fins on hem arribat", ha relatat.

El gerent de l'hospital ha indicat que ha estat informat aquest matí, a les 8 hores, dels fets d'ahir, i en aquest mateix moment he decidir informar la Conselleria de Sanitat, la qual –com ell mateix i el seu equip– està "esglaiada" per la mort del petit Rayán.

Barba ha explicat que ha ordenat una "investigació interna" per la qual un inspector de la conselleria visitarà el centre per establir "les responsabilitats del professional o de la professional implicats, precisament d'una forma asèptica, i no fer-ho dins del centre", perquè no hi hagi "benevolència" i "que sigui investigat i dictaminat amb la major justícia possible per a tothom". "Com és natural, la persona que ho ha fet no es troba tampoc bé ara mateix", ha advertit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.