Societat

220.000 famílies segueixen sense llum

Les zones més afectades són les comarques de Girona i la zona d'Osona-Bages. Interior assegura que Fecsa Endesa i Red Eléctrica no concreten quan es restablirà el subministrament. Les carreteres i vies urbanes quedaran totalment normalitzades aquesta tarda

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha anunciat aquest dimarts que encara hi ha 220.000 famílies sense llum en 120 municipis de les comarques de Girona i a la zona d'Osona-Bages per la caiguda de la línia d'alta tensió entre Vic i Juià, i ha considerat que és "prioritari" restablir el subministrament a aquestes zones. Amb tot, ha assegurat que Fecsa Endesa i Red Eléctrica treballen per localitzar i arreglar les avaries, però no tenen una previsió de quan es podrà restablir la llum. A més, ha assegurat que demanaran una informació exhaustiva per saber què ha passat abans de demanar responsabilitats a les elèctriques. Per Saura, l'important ara "és restablir el servei".

Saura ha reiterat als ciutadans que no es desplacin amb cotxe privat i que utilitzin els transports públics, que ja gairebé han quedat normalitzats a tot arreu. A primera hora del matí hi ha 174 carreteres afectades, 39 de les quals estan tallades. Les zones més afectades són a la C-65 i voltants, cap a Platja d'Aro, Castell d'Aro i Vidreres. A les 9h s'ha obert la circulació a tota la AP-7, inclosa la frontera a la Jonquera, on aquest dilluns hi van quedar uns 2.500 camions atrapats.

Segons Saura i el secretari general d'Interior, Joan Boada, aquesta nit s'ha rescatat uns 1.500 conductors i s'han habilitat poliesportius i estacions de tren per acollir la gent que ha quedat atrapada en els transports públics. Boada ha explicat que alguns dels conductors van rebutjar l'ajuda dels serveis d'emergència i que van preferit passar la nit al cotxe. També han reconegut que hi ha hagut gent que ha quedat desatesa i ho han justificat davant "l'excepcionalitat" de la situació. De fet, Boada ha assegurat que en un altre episodi d'excepcionalitat caldrà millorar aquests aspectes "amb l'experiència, amb més coordinació i amb la col·laboració dels ciutadans". Amb tot, Boada ha demanat que "caldria valorar l'esforç que s'ha fet durant tot el dia d'ahir i tota la nit per recuperar la normalitat".

Crítiques a la falta d'informació
Saura ha recordat que Boada ja va avisar diumenge que la nevada seria excepcional, però ha remarcat que mai es pot saber si caurà una catenària i on o si caurà un cable d'alta tensió i on. Saura ha reiterat que l'avís "ha estat important" i ha estat ben recollit en els mitjans de comunicació. "Difícilment es podia informar més", ha remarcat. "Les recomanacions també eren que la gent no es mogués i va haver-hi molta gent que no ho va fer", ha explicat. Amb tot, ha reconegut que les previsions a Barcelona "es van quedar curtes", ja que no es va preveure que nevés de la manera que ho va fer.

Alerta pel vent i onades

Boada ha avisat que aquest dimarts hi ha alerta per forts vents i que ja hi ha onades de 4 i 5 metres, que han dificultat la circulació de trens a la línia de la costa. De fet, Protecció Civil manté activada l'emergència 2 del Pla Neucat, així com les alertes del Procicat per risc de vents, estat de la mar i risc d'allaus. Tot i que es preveu que durant aquest dimarts es recuperi la normalitat a la xarxa viària i ferroviària, a hores d'ara encara es donen algunes afectacions, motiu pel qual Protecció Civil i el Servei Català de Trànsit adverteixen de l'alt risc de circular per la xarxa viària per l'existència de plaques de gel, i recomanen extremar la precaució i no fer desplaçaments que no siguin estrictament necessaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.