Societat

Educació i les famílies pagaran a mitges els ordinadors escolars

Arrenca la primera fase del pla de digitalització de les aules a partir del segon cicle de primària, en què  participarn 6.000 alumnes catalans. Els pares hauran de pagar 150 euros

La Generalitat pagarà la meitat del cost dels ordinadors portàtils que adquiriran les famílies dels alumnes que participin en la primera fase del pla de digitalització que ha impulsat. La pilot es farà no només a secundària, com estava previst inicialment, sinó també en el segon cicle de primària, cinquè i/o sisè.

El projecte, anunciat per Ernest Maragall i que després s'ha complementat amb un pla del mateix tipus llançat pel govern de Zapatero, preveu que fins a 33.000 alumnes de 325 centres educatius disposin al gener d'un ordinador portàtil. L'aparell costarà 300 euros, i les famílies en pagaran la meitat, 150 euros.

Quan comenci el curs, el 14 de setembre, 6.000 alumnes del primer cicle de secundària comptaran amb aquesta nova eina, que arribarà als centres acompanyada de llibres de text en format digital, segons el departament d'Educació.

En una segona fase, que tindrà al gener del 2010, 16.000 alumnes més de secundària i 11.000 del cicle superior de primària –d'11 i 12 anys– comptaran també amb un ordinador portàtil.

Els alumnes que participin en la segona fase treballaran des de l'inici del curs utilitzant llibres digitals i convencionals, però els escolars encara no tindran cadascun un ordinador personal.

Els centres acordaran amb les famílies la compra de l'ordinador quan es consideri oportú per realitzar la transició al nou sistema, Educació, que subvencionarà també l'adquisició d'ordinadors de reserva i per als docents de les escoles.

La Generalitat ha acordat subvencionar la compra del 50% del cost de l'ordinador, a més de concedir beques a les famílies amb menys recursos que es calcula puguin arribar al 20% dels alumnes.

El model d'ordinador homologat que es preveu generalitzar entre els estudiants és el Toshiba NB200, amb boot dual de Linkat i Windows XP Pro, versió en català, amb el programari ofimàtic Open Office i Microsoft Ofice 2007.

Educació ha triat l'empresa PromoCaixa, del grup La Caixa, perquè actuï com a canal de compra i subministrament dels equips, mentre que seran els centres educatius els que realitzaran la selecció de les editorials i la compra de les llicències de manera autònoma.

Els alumnes i les famílies seran els responsables del manteniment dels ordinadors, que disposaran d'un control antirobatori de l'empresa Fractalia.

Les aules que participin en el projecte comptaran amb projector i pissarra digital interactiva connectada a un ordinador instal·lat de manera fixa a la classe i disposaran d'una instal·lació elèctrica per a la connexió dels ordinadors dels alumnes de forma permanent.

Per dur a terme amb garanties d'èxit aquest pla, Educació ha posat en marxa plans de formació en l'operativa dels equips de les aules i l'ús dels llibres de text dirigits a docents, que comptaran també amb assessorament extern.

Una vegada superada la fase pilot, l'objectiu de la Generalitat és estendre el pla durant els pròxims quatre anys a la resta dels centres de secundària, que superen el miler.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona

Una avaria deixa sense aigua les urbanitzacions Font Bona i Selva Brava

LLAGOSTERA
societat

Una incidència tecnològica global afecta l’aeroport del Prat, el 061 i diversos hospitals

barcelona
SOCIETAT

Repunt de furts a Lleida i preocupació per l’aparició d’armes blanques en aldarulls

Lleida

Dos denunciats per un abocament il·legal enmig del bosc

BESCANÓ
seguretat

Barcelona incorpora 40 agents cívics més durant la Copa Amèrica

Barcelona