Societat

Millet i Montull declaren dilluns com a imputats pel desviament de 10 milions d'euros del Palau de la Música

Declararan gairebé tres mesos després de que els Mossos d'Esquadra registressin la seu i més d'un any després de que la fiscalia comencés a investigar les presumptes irregularitats en la gestió de l'entitat

L'expresident de la Fundació i l'Associació Orfeó Català-Palau de la Música, Fèlix Millet, i l'exdirector administratiu, Jordi Montull, declararan aquest dilluns en qualitat d'imputats per haver-se apropiat de deu milions d'euros de l'entitat entre el 2003 i el 2009. El titular del Jutjat d'Instrucció número 30 de Barcelona els prendrà declaració gairebé tres mesos després de que els Mossos d'Esquadra registressin la seu i més d'un any després de que la fiscalia comencés a investigar les presumptes irregularitats en la gestió de l'entitat. Després de la seva declaració, l'acusació pública podria sol·licitar mesures cautelars com la retirada del passaport o, fins i tot, el seu ingrés a presó.

Millet està citat a declarar a dos quarts d'onze del matí i està previst que Montull ho faci a les dotze del migdia, mentre que el magistrat Juli Solaz encara no ha citat a declarar als altres tres responsables de la Fundació i l'Associació Orfeó Català-Palau de la Música contra qui es va querellar la fiscalia: l'exdirectora financera, Gemma Montull, i els extresorers d'ambdues entitats, Enric Álvarez i Pau Vila, respectivament.

A tots ells se'ls acusa d'un delicte de falsedat documental, d'un delicte continuat d'apropiació indeguda i d'un delicte societari. No obstant això, el jutge els podria imputar més delictes i la fiscalia també podria ampliar la querella en funció de les explicacions dels processats i de la informació que continua sent analitzada.

Després de prendre'ls declaració està previst que es celebri la vista de mesures cautelars i el fiscal Emilio Sánchez Ulled podria demanar el seu ingrés a presó o, com ja ha fet, que se'ls retiri el passaport per evitar que fugin del país, una petició que Solaz ha desestimat per el moment.

Pel mateix motiu, va demanar que s'apartés als querellats temporalment dels seus càrrecs però aquests, de forma voluntària o obligada, ja no ocupen els seus llocs de treball. També va sol·licitar que es prenguessin altres mesures per evitar que destrueixin proves. De fet, les càmeres de vigilància van captar un individu emportant-se documentació del despatx de Montull poc després del registre que van efectuar els Mossos d'Esquadra el 23 de juliol.

De moment, però, el jutge instructor només ha immobilitzat el seu patrimoni per tal de que no puguin vendre les seves propietats ni enviar els seus diners a comptes estrangers com el que Millet té en un banc suís. Solaz també ha fixat una fiança de 3,6 milions d'euros per a Millet i Montull, qui ja han consignat aquesta quantitat en un compte del jutjat per tal de fer front a l'eventual responsabilitat civil.

Gemma Montull, la gran absent
Gemma Montull, exdirectora financera i filla de la mà dreta de Millet, va tenir un "paper material molt important en el disseny de l'estratègia delictiva conjunta" per enriquir-se de forma il·lícita de forma "constant i continuada", segons explica Sánchez Ulled en un escrit dirigit al jutge instructor.

En el sumari del cas consta que el dia del registre de la seu de la Fundació i l'Associació per part dels Mossos d'Esquadra, els agents van enxampar Gemma Montull amagant-se a la butxaca un pen drive que tenia a l'ordinador i li van requisar al pensar que el dispositiu informàtic podria contenir informació rellevant per a la investigació.

Un cop analitzat el pen drive, es va descobrir que hi emmagatzemava dades sobre la comptabilitat de la Fundació i l'Associació de l'Orfeó Català-Palau de la Música dels darrers sis anys. En els arxius apareixien les empreses pantalla relacionades amb Millet i la seva mà dreta on presumptament anaven a parar els fons de l'entitat.

Tot i això, Solaz encara no l'ha citat a declarar com a imputada i caldrà esperar a que la investigació avanci per determinar fins a quin punt va participar en la trama i se'n va beneficiar. El mateix succeeix amb Álvarez i Duran, si bé el fiscal considera que van participar "activament" en l'estratègia per "espoliar" el Palau o que com a mínim n'eren conscients.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.