Societat

Presó per a quatre mossos per torturar un detingut

Tribunals

“Certament no és aquesta l’actuació que s’espera d’uns agents integrats en una policia formada en un  estat de dret. Certament NO”. Amb aquest retret legal i aquesta contundència argumental i tipogràfica els magistrats de la secció novena de l’Audiència de Barcelona van fer pública ahir la sentència que condemna a diverses penes de presó quatre agents dels Mossos d’Esquadra que van torturar un ciutadà romanès després de detenir-lo per error.

Els agents condemnats són Jordi Perisse, Joan Salva i Manuel Farré, a qui s’ha imposat una pena de sis anys i set mesos, i Fernando Cea, amb una condemna de dos anys i tres mesos. A l’agent Alejandro García se li ha imposat una condemna menor. Els agents hauran d’indemnitzar la víctima, L.P., amb més de 15.000 euros. Aquesta és la pena més alta imposada mai a uns agents del Mossos per excedir-se en l’exercici del seu càrrec.

Els fets jutjats van passar el 27 de juliol del 2006 quan els agents –membres de la unitat d’atracaments– es van dirigir a casa de L.P., al carrer Ausiàs Marc de Barcelona, per detenir-lo pensant-se que era el responsable d’un robatori amb violència comès  uns dies abans, tot i no tenir una identificació sòlida. El sospitós va ser detingut al carrer, amb els policies fent ús d’una violència extrema, tant que fins i tot van ser recriminats pels vianants.

Una pistola a la boca

El trasllat fins a la comissaria de les Corts va ser el pitjor, i durant el trajecte els policies van posar una pistola a la boca de L.P. mentre li deien: “Reconeix-ho tot, si no et tirarem per un barranc” o “si la jutge et deixa anar, et podem matar i no series el primer”. El conductor del vehicle policial, aprofitant els semàfors, es girava i agredia L.P., que en diverses ocasions va demanar que no li peguessin per la seva condició d’hemofílic.

Un cop a l’aparcament de la comissaria, els agents van canviar les manilles al detingut i les hi van estrènyer encara més, i no va ser fins a tenir-lo al calabós que li van llegir els seus drets. Aleshores va venir el moment de les comprovacions i quan els agents van adonar-se del seu error el van deixar lliure sense càrrecs.

De resultes de l’incidient, L.P. va patir diverses lesions físiques i psíquiques i va acabar perdent la feina. Actualment viu a Romania i va tornar recentment per declarar al judici.

Precisament, la versemblança de la seva declaració, no només durant el judici, sinó durant la fase d’instrucció del cas, ha servit de base de la sentència condemnatòria. El tribunal considera els fets un “greu atemptat contra la integritat moral” de la víctima i no estalvia adjectius per definir la “brutal” i “salvatge” actuació policial.

El departament d’Interior va fer pública una nota on afirma que un cop la sentència sigui ferma adoptarà les mesures professionals que correspongui. De moment  la resolució ha passat a mans del servei jurídic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.