Societat

Els alumnes de FP de les zones de muntanya tindran ajudes per a desplaçaments

Educació

Els alumnes de Formació Professional (FP) que resideixen a les comarques de muntanya com el Pirineu disposaran a partir del pròxim curs d'ajudes econòmiques específiques per compensar l'esforç que realitzen per accedir a uns estudis que solen estar allunyats dels seus domicilis.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha anunciat aquest dijous al Parlament que el seu departament té previst obrir una nova línia d'ajudes per facilitar la mobilitat dels alumnes de FP, en especial dels dels graus superiors, ja que l'oferta de cursos no sempre està pròxima.

Aquesta línia d'ajudes, que podran sol·licitar en principi els estudiants de comarques de muntanya amb independència de la seva renda familiar, estarà dotada amb uns 162.000 euros el pròxim curs.

Maragall ha recordat que aquestes ajudes se sumen a les ja existents per promoure l'estudi entre les classes més desafavorides econòmicament.

L'objectiu de les ajudes que subvencionaran les despeses de transport i fins i tot els canvis de residència amb motiu dels estudis és reequilibrar l'actual "descompensació entre l'oferta i la demanda" dels cicles de FP en una part del territori català.

El conseller ha admès que la política de beques tant en l'educació postobligatòria no universitària com en la universitària és "insuficient" i s'ha mostrat esperançat que la situació pugui canviar quan es completi la transferència total de la gestió de les beques a la Generalitat.

Maragall ha recordat, això no obstant, que la Generalitat està posant en marxa altres iniciatives per facilitar l'estudi, com les beques per als estudiants de FP que treballen i estudien, i els estudis a distància.

Espais d'acollida transitoris
El conseller d'Educació, que ha comparegut avui a la comissió d'Educació del Parlament, ha avançat també que el seu departament està acabant de "tancar" amb ajuntaments i la comunitat educativa la proposta d'espais transitoris d'acollida, plantejada com un nou recurs per atendre els alumnes immigrants que s'incorporen al sistema educatiu a meitat del curs.

Maragall ha subratllat que aquests nous instruments se sumaran a altres que ja existeixen per facilitar la integració dels immigrants a l'escola, com són les aules d'acollida, i que, en cap cas, es tracta d'"alternatives".

El conseller, que ha rebatejat aquests recursos com "espais de benvinguda", ha assegurat que estaran llestos al mes de setembre vinent en poblacions com Reus (Baix Camp) i Vic (Osona), amb els ajuntaments de les quals s'està treballant.

A més, ha puntualitzat que la creació d'aquests espais d'acollida d'immigrants, que han de ser transitoris, s'emmarca en la política més global de la Generalitat d'atenció a les famílies immigrants, per la qual cosa els recursos que utilitzin seran compartits amb altres departaments de la Generalitat.

El diputat del PPC Rafael López, que ha interrogat a la comissió el conseller sobre aquests espais transitoris, ha criticat que, a falta de pocs mesos per a l'inici del nou curs, encara no s'ha facilitat informació sobre com s'aplicaran aquests instruments.

El conseller ha subratllat que aquests espais específics per a immigrants "no tindran cap caràcter segregador" sinó que pretenen aportar un "reforç amb un objectiu integrador".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.