Societat

Identificar les víctimes pot allargar-se fins a quinze dies

Les proves per fer la identificació de les víctimes de l’accident de Barajas estan sent molt més complexes del que es pensava i, per tant, l’entrega dels cossos als seus familiars pot allargar-se encara quinze dies. El ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va haver de rectificar ahir i admetre que les anàlisis biològiques per identificar els cadàvers no es poden fer amb més celeritat perquè s’han de seguir uns passos ineludibles. Dissabte havia donat a entendre que l’endemà tots els cossos estarien identificats. Per això ahir, quan es va veure que no podria ser, va organitzar una reunió entre pèrits de la Guàrdia Civil i la directora general de Protecció Civil amb els familiars.

Aquesta reunió va ser qualificada de “la més eficaç feta fins ara” pels familiars, que van valorar les explicacions donades. Un d’ells, Ismael Rodríguez, va explicar que els experts els havien dit que el “coll d’ampolla” que està provocant la demora “s’està produint en l’anàlisi dels resultats, ja que moltes mostres d’ADN no estan en bones condicions i ha fet falta més material biològic”.

Els tècnics els van informar que totes les dades per procedir a les comprovacions d’ADN ja estan introduïdes als ordinadors i els van garantir que cap família se n’anirà sense les restes dels seus éssers estimats. Fins ahir el total de cossos reconeguts eren 68, set dels quals per les proves d’ADN. En tot cas encara queden pendents 86 cadàvers per analitzar.

El ministre de l’Interior va visitar l’Hospital Niño Jesús de Madrid, on hi ha ingressat el nen de vuit anys Alfredo Jesús Acosta Mendiola, que continua a l’UCI, tot i que evoluciona positivament. Precisament ahir una de les ferides que estava en estat més greu, la mare d’aquest nen i esposa d’una víctima mortal, Gregoria Mendiola, va entrar en un coma irreversible.

Converses confidencials
Pel que fa a les investigacions sobre les causes de l’accident, ahir el subdirector de Spanair, Javier Mendoza, va avançar a un centenar de familiars amb qui es va tornar a reunir a la tarda que Aviació Civil farà públics a la seva pàgina els detalls de la investigació.

Amb tot, Mendoza va destacar que les gravacions dels pilots de l’aparell sinistrat “mai es faran públiques”. Les converses de la tripulació, que són confidencials, només es podran fer servir per a la investigació i, per tant, els únics que les sentiran seran els membres de la comissió investigadora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.