Societat

Pànic mundial per la grip porcina

L'OMS adverteix que la situació és "molt greu", ja que l'epidèmia, causada per un virus nou, evoluciona molt ràpidament i no es pot preveure quin abast tindrà

"La situació és molt greu i s'ha de vigilar molt de prop", ja que l'evolució de l'epidèmia tindrà un abast que no es pot preveure. La directora general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Margaret Chan, ha fet aquest advertiment aquest dissabte des de Ginebra, mentre a Mèxic ja s'han confirmat 20 casos mortals d'una nova grip porcina que podria ser causada per un virus mutant barrejat amb el de la grip aviària i amb el de la febre humana. Unes 50 morts més sospitoses d'estar relacionades amb l'epidèmia s'estan estudiant, i tant a Califòrnia com a Nova York hi ha casos en observació.

L'avís de Chan, representant d'un organisme habitualment prudent a l'hora de fer arribar els seus missatges a l'opinió pública, indica el pànic generat per aquesta epidèmia, que es tem que esdevingui pandèmia. "Un nou virus és el responsable d'aquests casos" i la situació és "molt greu", ha insistit la directora general.

Vols sota control per ordre del ministeri espanyol
Les autoritats de mig món ja han reaccionat al brot epidèmic. S'estan repartint mascaretes en molts aeroports, com s'ha vist a Mèxic mateix però també al Japó, i a l'Estat espanyol el ministeri de Sanitat ha fixat un protocol que s'aplicarà als vols procedents de les àrees afectades, especialment els de Mèxic.

Segons AENA, s'ha demanat a les companyies aèries que separin els passatgers dels viatges que presentin símptomes que facin sospitar de la grip porcina, com ara una febre superior als 39 graus, tos, mal de cap intens o dolor muscular i a les articulacions. A cada avió s'haurà de designar un únic tripulant equipat adequadament que haurà d'atendre per separat aquests passatgers.

També s'ha advertit que els avions que s'adrecin cap a les zones afectades han d'anar equipats amb guants, mascaretes i bates estèrils.

Si en un avió es detecta algun cas de possible grip porcina, el comandant n'haurà d'informar obligatòriament a la torre de control, que haurà d'avisar immediatament el personal del ministeri de Sanitat desplaçat a l'aeroport de destinació.

Per a aquest cap de setmana hi ha prevista l'arribada d'un vol procedent de Mèxic D.F. a l'aeroport del Prat. A més, set més procedents de la mateixa ciutat i quatre més de Cancún han d'aterrar a Barajas.

De moment, no s'ha detectat cap cas a Europa, segons fonts del ministeri espanyol de Sanitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.