Societat

La neu posa en estat d'emergència onze comarques

Protecció Civil apuja el nivell del Neucat a les comarques gironines, Osona, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Interior proposa suspendre-hi el transport escolar. L'AP-7 i l'N-II, sotmeses a talls intermitents. L'eix transversal continua bloquejat

De la fase d'alerta a la fase d'emergència en unes hores. Tot i que aquest matí s'esperava que la nevada afectaria Catalunya principalment aquest dijous a la tarda i que a la nit ja aniria de baixa, el temporal s'ha anat intensificant al llarg del dia i a, a les set de la tarda, s'ha hagut d'apujar el nivell del pla Neucat activat en onze comarques.

El canvi, vàlid per ara fins a les set del matí d'aquest divendres, afecta les zones on es preveu que la neu acumulada pot arribar a un gruix de 15 centímetres o més. Seguint aquest criteri, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, ha anunciat la fase d'emergència a Osona, les comarques gironines –Gironès, Pla de l'Estany, Selva, Garrotxa, Ripollès i Alt i Baix Empordà–, al Priorat i en dues comarques de les Terres de l'Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

Aquest divendres a les set del matí, segons l'evolució del temporal, podria revisar-se l'activació de la fase d'emergència per tornar a la fase d'alerta o bé es podria prorrogar. També s'ha d'estudiar què es fa amb el transport escolar. De moment s'ha anunciat que se suspèn al Priorat i a la Terra Alta. Protecció Civil recomana ampliar la suspensió a totes les àrees en emergència, però ho ha de decidir el consell escolar de cada comarca.

Talls intermitents a l'AP-7 i l'eix transversal, bloquejat
Pel que fa a la circulació per les carreteres, el Servei Català de Trànsit (SCT), ha anunciat aquest dijous a la nit que, "en contacte amb les autoritats franceses", ha decidit advertir als usuaris de la xarxa viària catalana que, a  causa del temporal de neu que afecta part d’Europa, s’ha restringit el pas del Principat a la Catalunya Nord en ambdós sentits. En territori del Principat, l’autopista AP-7 pateix "interrupcions reiterades del flux circulatori" a l'altura de la Jonquera. Els turismes poden desviar-se per l'N-II com a alternativa, però també hi pot haver talls.

"Segons com evolucionin les condicions meteorològiques i amb l’objectiu de minimitzar possibles problemes de trànsit, s’aixecarà o es mantindrà la restricció de l’AP-7 de manera intermitent", ha avisat Trànsit a les deu de la nit.

Mentrestant, l’eix transversal, la C-25, continua des de Santa Coloma de Farners (Selva) a Gurg (Osona) en tots dos sentits de la marxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.