Cultura

Berlín obre temporada

Cinema

Quatre veterans de carreres brillants (Stephen Frears, Bertrand Tavernier, Andrej Wadja i Chen Kaige) lluitaran per l'Ós d'Or de Berlín contra una dotzena de talents emergents, de procedències geogràfiques molt diverses.

Aquesta és una de les tendències que revela una primera ullada a les setze pel·lícules a concurs al Festival de Cinema de Berlín, que obre avui les portes de la 59a edició i inicia la temporada de certàmens cinematogràfics del 2009.

Un altre fet remarcable de la selecció és, un cop més, el domini del cinema nord-americà, que competeix amb tres títols: el debut com a director del guionista Oren Moverman, The messenger, film interpretat per Ben Foster i Woody Harrelson; My one and only, de Richard Loncraine, que està protagonitzada per Renée Zellweger i Kevin Bacon, i Happy tears, de Mitchell Lichtenstein, amb Demi Moore i Parker Posey.

Geogràficament, la selecció competitiva compta també amb dos títols d'Alemanya, Gran Bretanya i França, i amb dues pel·lícules més d'Amèrica Llatina, una de les quals ha estat dirigida per una cineasta que viu a Barcelona: La teta asustada, de Claudia Llosa.

França i Gran Bretanya estan representades per cineastes de prestigi. François Ozon ha deixat enrere la seva condició d'enfant terrible per consolidar-se com un cineasta eclèctic apreciat per la comunitat cinèfila internacional. A la Berlinale presenta Ricky, una comèdia dramàtica que compta entre els protagonistes amb l'actor català més internacional, Sergi López. Bertran Tavernier tanca un parèntesi de cinc anys sense estrenar amb In the electric mist, film d'intriga coproduït per França i els Estats Units i rodat en anglès, que té Tommy Lee Jones i John Goodman com a protagonistes.

Stephen Frears va llançar la carrera de Michelle Pfeiffer ara fa vint anys, amb Les amistats perilloses, però no havien tornat a rodar junts. La Berlinale serà l'escenari de la seva retrobada cinematogràfica amb la presentació de Chéri, un film romàntic ambientat al París dels anys 1920. Sally Potter, directora d'una adaptació d'Orlando protagonitzada per Tilda Swinton (presidenta del jurat d'aquest any), també representa Gran Bretanya amb al suport d'actors solvents: Judi Dench, Jude Law, Dianne Wiest i Steve Buscemi són els protagonistes de Rage.

Altres directors que a priori han de brillar en aquesta edició són el xinès Chen Kaige, consagrat amb la Palma d'Or de Cannes el 1993 per Adéu a la meva concubina, que ve amb Mei Lanfang (Forever enthralled) i ha comptat amb l'estrella asiàtica Zhang Yiyi com a protagonista; el polonès Andrzej Wajda, que encara ha tingut forces, als 82 anys, per enllestir Tatarak i presentar-la a competició, mentre que el suec Lukas Moodysson ha comptat amb Gael García Bernal per al film Mammoth. El cinema romanès també serà a la Berlinale: Katalin Varga, de Peter Strickland, competirà, mentre que Anamaria Marinca, la protagonista de 4 mesos, 3 setmanes, 2 dies (Palma d'Or de Cannes el 2007), protagonitza el film alemany Sturm, també a concurs.

Fora de competició
A la secció oficial, però fora de competició, hi ha un equilibri entre produccions potents dels Estats Units i cinema d'autor europeu. The reader, un dels films aspirants als Oscars, amb Kate Winslet i Ralph Fiennes; La Pantera Rosa 2, amb Steve Martin, i The private lives of Pippa Lee, amb Robin Wright Penn, Keanu Reeves, Julianne Moore i Winona Ryder, comparteixen programa amb les darreres cintes de Theo Angelopoulos i Costa-Gravas, i amb dues potents produccions alemanyes: Tom Tykwer inaugura el festival amb The International, protagonitzat per Clive Owen i Naomi Watts, i Deutchland 09, documental d'autoria col·lectiva que proposa un retrat de l'Alemanya d'avui a través de directors reconeguts com Fatih Atkin, Dany Levy i el mateix Tykwer, entre molts altres.

Presència catalana
A part de La teta asustada, coproduïda per Oberon, Berlín acollirà l'estrena mundial d'Excentricidades de una chica rubia, la nova pel·lícula del centenari Manoel de Oliveira, que ha estat coproduïda per una altra empresa catalana, Eddie Saeta. Dieta mediterránea, la nova pel·lícula escrita i dirigida per Joaquim Oristrell, es presenta a la secció paral·lela dedicada a cinema i gastronomia, mentre que la producció basco-catalana Ander forma part del programa de Panorama.

També es pot comptar com a presència catalana el fet que Isabel Coixet, que ha presentat diversos films a la Berlinale, formi part aquest any del jurat oficial, presidit, com hem dit, per l'actriu britànica Tilda Swinton.

Les acompanyen el director de Hong Kong Wayne Wang, que va guanyar fa un any i mig a Sant Sebastià amb Mil anys de pregàries; el cineasta de Burkina Fasso Gaston Kaboré; l'escriptor suec Henning Mankell, autor de llibres de gran èxit; el director de cinema i teatre alemany Christoph Schlingensief, i la polifacètica Alice Waters (escriptora, gastrònoma...). Ells decidiran qui s'endú l'Ós d'Or de la 59a edició, el dia 15 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Art de fa 12.000 anys al jaciment de Simanya Gran, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Matadepera
Música

Marco Mezquida inaugura l’Istiu de Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries
guardó

‘Maria CHOIR’, menció honorífica als premis S+T+ARTS

Barcelona
televisió

La majoria de pèrits conclouen que hi ha “diferències essencials” entre ‘OT’ i ’Eufòria’

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

Una vintena de companyies passaran pel FITAG

GIRONA

La novel·la ‘Aterratge’ d’Eva Piquer guanya el Premi Literari ‘El Setè Cel’

salt
MÚSICA

Record d’ocupació en la vintena edició de l’(a)phònica

BANYOLES
món editorial

Joan Abellà deixarà Enciclopèdia Catalana al desembre

Barcelona
cultura

Mucha Muchacha i Los Voluble obren la 27a Fira Mediterrània, i posa el focus en la dissidència

Manresa