Cultura

Les ombres de la TDT

L'apagada analògica serà total a Catalunya el pròxim 30 de març i la televisió només serà digital. Falten dues setmanes i encara hi ha problemes de cobertura de TDT arreu de Catalunya. El percentatge d'afectats és petit, però els alcaldes de les poblacions han alçat la veu aquests dies per reivindicar el dret dels seus ciutadans

Falten dues setmanes perquè l'apagada analògica sigui total a Catalunya, però els problemes de recepció del senyal de TDT continuen existint arreu del territori, fins i tot en alguns punts de les primeres comarques que van fer el salt a la televisió digital el 30 de juny passat, com el Maresme i el Vallès Oriental.

El 30 de març, el repetidor de Collserola desconnectarà el senyal analògic i a partir del 3 d'abril la televisió a Catalunya només serà digital. Així, totes aquelles persones que encara no hagin adaptat les antenes i comprat un descodificador per poder rebre el senyal digital es quedaran sense televisió. Però més enllà d'aquests casos hi ha un percentatge petit de població a Catalunya que encara té problemes de cobertura. Tot i que des del govern català es minimitzen les incidències, el cert és que hi ha molts municipis que en els últims dies han alçat la seva veu per reclamar solucions i demanar a la Generalitat que no faci efectiva l'apagada analògica fins que la cobertura sigui total. “L'únic que aconsegueix és que sigui la ciutadania qui pagui els plas trencats”, asseguren alguns alcaldes.

Des de la Generalitat s'escuden assegurant que l'apagada analògica és competència del ministeri d'Indústria, que és qui ha marcat la data del 3 d'abril per fer la transcisió a la TDT. El govern també argumenta que fins que no s'ha fet l'apagada analògica definitiva no s'han pogut localitzar els problemes reals, alguns dels quals –“les zones fosques, sobretot les masies aïllades”– només tindran solució amb la TDT-SAT, és a dir, la recepció de la televisió digital via satèl·lit i la instal·lació d'una parabòlica. En principi, el govern assegura que donarà ajuts, que des de la federació d'instal·ladors Feceminte calculen serà d'uns 200 euros per a la TDT-SAT. Però les subvencions, de moment, està pendent d'aprovació.

Castellar del Vallès (Vallès Occidental), Tordera (Maresme), Begur (Baix Empordà), el Poble del Montseny (Vallès Oriental), Aiguamúrcia (Alt Camp), Calafell (Baix Penedès), les Valls d'Aguilar (Alt Urgell) i Caseres (Terra Alta) només són alguns dels municipis on hi ha problemes.

De Calafell al Montseny

Des de Calafell, el tinent d'alcalde, Carles Rión, assegura que des de mitjans de febrer hi ha hagut “una allau de queixes de veïns indignats” perquè no reben bé la TDT. Segons Rión, hi ha unes 4.000 persones afectades a la zona de Calafell poble, al nucli de Segur de Calafell i en tres urbanitzacions. Hi ha pendents d'acabar d'instal·lar dos repetidors, que ja havia construït amb previsió l'ajuntament, i un de nova creació. Tot i reconèixer la feina feta per Telecomunicacions, lamenta les presses de la Generalitat per mantenir els terminis quan encara hi ha problemes no resolts. “No tenim competències i autonomia? Doncs per què no demanen al ministeri que no desconnectin encara el senyal analògic?”, pregunta.

Després de parlar amb diferents municipis, alguns alcaldes asseguren que la Generalitat els ha garantit que s'allargaria l'emissió analògica fins que se solucionin els problemes de recepció. Aquest seria el cas, per exemple, de les Valls d'Aguilar, format per sis nuclis diferents i amb només 307 habitants. Segons l'alcaldessa, Maria Dolors Vidal, hi ha unes cent persones afectades i hi ha pendent la instal·lació d'un repetidor, que no s'ha pogut muntar per les nevades caigudes. Amb el repetidor, però, no se solucionaran tots els problemes de cobertura i, probablement, s'haurà de recórrer al satèl·lit.

Un altre cas amb problemes és el de Castellar del Vallès, on hi ha tres urbanitzacions que no tenen cobertura. Des de l'Ajuntament asseguren que la Generalitat té pendent col·locar un nou repetidor, que segons les previsions, estarà enllestit durant la primera quinzena d'abril. A diferència de les Valls d'Aguilar, però i segons l'ajuntament, un cop s'apagui el repetidor de Collserola el 31 de març, des d'on ara aquestes tres urbanitzacions reben el senyal analògic, els veïns es quedaran sense televisió.

Un cas curiós és el del Poble del Montseny, amb poc més de 300 habitants. La transició a la TDT l'haurien d'haver fet el 30 de juny, però els problemes per adaptar el repetidor de Puigdrau, situat al Pla de la Calma, han fet retardar l'apagada analògica. El repetidor és, segons els tècnics de Telecomunicacions, un cas “singular”, ja que funciona amb plaques solars. Els equips de TDT necessiten més energia, i per això cal adaptar tota la instal·lació i ampliar-ne la potència. Calculen que estarà arreglat en un mes i mig. Abans del 3 d'abril convertiran el senyal analògic al digitial per evitar que el municipi es quedi “a les fosques”.

També tenen problemes en alguns nuclis d'Aiguamúrcia, sobretot a Santes Creus, on hi ha un 30% de la població que no té cobertura. Segons l'alcalde, Ramon Banach, l'única solució serà la instal·lació de parabòliques.

Un lector de l'AVUI.cat ens explica que a Caseres, un poble de 500 habitants de la Terra Alta fins fa una setmana no tenien senyal de TDT. Finalment, s'ha pogut instal·lar un repetidor i emetre el senyal, tot i que està pendent de connectar la majoria de canals de Televisió de Catalunya. Segons expliquen a l'ajuntament, només es pot veure TV3. Un tècnic de la Secretaria de Telecomunicacions confirma la dada, però explica que és un problema tècnic que es resoldrà en els pròxims dies.

L'estètica per sobre la TDT
A Cornudella de Montsant (Priorat) sempre han tingut problemes per rebre el senyal de televisió. Tants que, finalment, l'ajuntament va decidir cablejar tot el poble i repartir el senyal des del mateix ajuntament per 36 euros anuals. Això va fer que desapareguessin les antenes dels terrats del poble. Ara, la Generalitat ha col·locat un repetidor i el senyal de TDT arriba a gairebé a tot el poble. Amb tot, segons explica l'alcalde, Josep Maria Castan, la nova tecnologia ha obert un debat entre els veïns. Si volen veure la TDT, hauran de tornar a omplir d'antenes les teulades. Així és que en les últimes reunions que han tingut per explicar què és la TDT, la ciutadania s'ha posicionat a favor de mantenir el cable. “Ara, tothom és lliure de fer el que vulgui”, remarca Castan.

Sense TDT quan plou
Alguns lectors i alcaldes denuncien que quan plou, fa vent o hi ha boira tenen problemes per rebre la TDT correctament. Des de Telecomunicacions, els tècnics asseguren que això són problemes d'ajustaments i de potència que s'aniran arreglant quan l'apagada analògica sigui total.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.