Cultura

El Primavera Sound no coneix crisis

El festival barceloní augmenta un 20% el seu pressupost, crea un espai professional i es confirma com una de les grans cites mundials del pop-rock amb noms com Wilco, Pavement, Pixies, Tortoise, The Fall, The Charlatans, Marc Almond, Orbital, Low i Pet Shop Boys

Pocs són els espais culturals que poden anunciar la programació d'aquest 2010 i dir que tindran un 20% més de pressupost. I això és el que ha fet avui al migdia el Primavera Sound, que, gràcies a la forta demanda d'entrades (han venut ja 18.000 abonaments) i a l'èxit de l'edició passada (76.000 espectadors), té 4,8 milions d'euros per gastar i portar a Barcelona, del 27 al 29 de maig, el bo i millor del pop-rock internacional. Hi ha uns 60 grups confirmats, dels 170 que acabarà tenint, i entre tots els noms en destaquen alguns de sobradament consagrats, com Pixies, Wilco, Tortoise, The Fall, The Charlatans, Marc Almond, Orbital i, sobretot, els Pet Shop Boys, que faran la seva primera aparició al certamen barceloní, que enguany celebra el desè aniversari.

El duet format per Neil Tennant i Chris Lowe tindrà l'oportunitat d'obrir-se camí entre el públic jove, fan del festival, que acudeix cada any a la cita del Fòrum per descobrir nous sons i parar atenció als ídols del passat. Si el 2009, l'estrella va ser Neil Young, aquest 2010 tot sembla apuntar, tot esperant sorpreses d'última hora, que els britànics seran el pol d'atenció principal, ja que Pixies, per exemple, no és la primera vegada que toquen al Primavera. I The Charlatans, que revisaran de cap a cap el seu primer àlbum, 'Some friendly' (1990), no deixen de ser l'aspiració d'esdevenir els Stone Roses o els Happy Mondeys, caps de cartell del So Manchester de fa dues dècades.

La conjugació popularitat-qualitat que van exhibir l'any passat My Bloody Valentine, Sonic Youth, Jarvis Cocker, Michael Nyman o Yo la Tengo queda garantida per la presència de Tortoise, Wilco, Marc Almond, Low, Florence & The Machine i Pavement. També veurem Crocodiles, Delorean, Ben Frost, Gary Numan o Mission of Burma. D'artistes locals, cal destacar la presència de Standstill, que presentaran disc nou, Nueva Vulcano i Mujeres. La música en català queda reduïda, gairebé, a l'espai infantil, Minimúsica, on podrem trobar Sedaiós, El Petit de Cal Eril i Oliva Trencada. És un missatge? Queda encara, tanmateix, més de la meitat del cartell definitiu per confirmar.

L'expansió del festival, per altra banda, quedarà ben demostrada en un nou espai, el PrimaveraPro, indret de trobada de professionals del sector i que provoca que el certamen aspiri, a curt termini, a esdevenir una gran fira de pop-rock. Hi haurà, a més, showcases especials. "Sense voler-ho, som un punt de trobada per propulsar nous artistes", reconeix Alberto Guijarro, codirector del festival. Aquest aspecte de llançadora és el que més interessa a la institució que més els recolza, l'Ajuntament de Barcelona, el delegat de Cultura del qual, Jordi Martí, lamenta que altres institucions del país no els donin suport. Sense dir-ho, Martí es referia a l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), que manté un pols amb el Primavera Sound des de fa un parell d'anys, ja que es neguen a posar "quotes" a la música del país.

El desè aniversari del certamen quedarà ben marcat amb una festa al castell de Montjuïc uns dies abans de la posada de llarg al Fòrum. Serà el 26 de maig i els noms dels músics que hi participaran són avui una incògnita. El Primavera Sound, com en els últims anys, tindrà una prèvia el cap de setmana anterior amb els diferents concerts que es fan al metro de Barcelona i, del 24 al 26 de maig, amb Primavera als Clubs. Durant el certamen, s'instal·laran dos escenaris al Parc Joan Miró, que oferiran actuacions de franc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.