Economia

Oriol Pujol adverteix que si la via de l'Estatut "no és possible", s'haurà de demanar el concert econòmic

Finançament

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha advertit aquest dijous que si el govern espanyol no compleix amb l'Estatut pel que fa al nou sistema de finançament, això haurà d'abocar Catalunya a demanar el concert econòmic. Pujol considera que el finançament està en aquests moments "molt dat i beneït" i creu que, a través de la xifra, "s'intentarà fer veure que la cosa més o menys és assumible". Pujol ha advertit que caldrà veure si la xifra "és perdurable en el temps i a quins criteris respon". El portaveu de CiU al Parlament ha demanat "fortalesa interior" i "astúcia" per afrontar aquest tema i ha donat la legislatura per "acabada" si es consolida la proposta Solbes en matèria de finançament.

En una conferència al Tribuna Catalunya del Fòrum Europa, Pujol ha remarcat que la proposta de Solbes sobre finançament "no compleix en res l'Estatut" i ha denunciat que "s'està articulant un nou cafè per a tothom". "El que es planteja és il·legal, incompleix una llei orgànica espanyola com és l'Estatut", ha dit, tot remarcant que "la sobirania financera és la mare de totes les sobiranies".

Pujol, que ha estat presentat per l'exrector de la UAB Lluís Ferrer, ha donat la raó a l'expresident extremeny, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, quan, durant el procés de negociació de l'Estatut, "es va preguntar en veu alta si, amb tot això de l'Estatut, els catalans buscaven diner". Pujol, d'aquesta manera, ha posat el sistema del finançament en "l'espina dorsal" del text estatutari. Per això, creu que "si en això del finançament es consolida la proposta Solbes, la legislatura està perduda i acabada".

"Si la via de l'Estatut en matèria de finançament no és possible, perquè aquells que també la van votar no la volen materialitzar", ha advertit, "ens haurem d'abocar a una altra demanda de sobirania absolutament legítima per Catalunya, que és la via que poc o molt s'estipulava en l'Estatut del 30 de setembre, del concert econòmic". Per afrontar aquesta qüestió, Pujol creu que caldrà "fortalesa interior".

Per Pujol, "el que és greu no és la sentència del TC, que no serà positiva en cap cas, sinó que hi ha la decisió política de no complir amb una llei que ells mateixos van votar", en referència al govern espanyol. A més, preveu que això "dificultarà les relacions polítiques de Catalunya amb Espanya i les relacions internes del tripartit".

Davant d'aquesta situació, Pujol ha situat CiU i el seu líder, Artur Mas, com "l'alternativa". "A Catalunya s'està gestant un canvi", ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA