Economia

Putin força Kíev a posar fi a la guerra del gas

Guerra del gas

El serial dramàtic que estan interpretant Rússia i Ucraïna ha d’acabar aquest cap de setmana. La Unió Europea ha esgotat la paciència i ha instat els dos països a resoldre, en la cimera que mantindran avui a Moscou, el conflicte del gas que llasta tot Europa.

“És l’última oportunitat. És el moment de jutjar si són o no socis creïbles. Si no aconsegueixen una solució positiva, examinarem punt per punt les nostres relacions i avaluarem si és possible continuar els negocis com de costum”, va advertir des de Brussel·les el portaveu de la Comissió Europea, Johannes Laitenberger.

La pressió per buscar una solució a la crisi del gas encara es va fer més insistent a Berlín. La cancellera Angela Merkel va aprofitar l’arribada del primer ministre rus, Vladímir Putin, a la capital alemanya per arrencar-li, just en la vigília de la reunió capital entre els dos països en conflicte, un compromís d’avenç per desbloquejar el subministrament de gas. “Estem apropant-nos a interessants acords que podrien conduir a una solució”, va remarcar Putin en una compareixença conjunta amb Merkel.

Consorci internacional
En el seu primer viatge a Occident des que va esclatar la crisi del gas, el primer ministre rus va aprofitar per fer “bons contactes” amb alts caps de les principals empreses energètiques per proposar-los la idea d’un consorci internacional que es faci càrrec de pagar el gas tecnològic que es necessita per tornar a restablir el subministrament a Europa.

El gas tecnològic és el combustible necessari per reutilitzar les estacions de bombeig. El preu que necessita aquest trimestre Ucraïna per bombejar gas rus a Europa ascendeix a 730 milions de dòlars (555 milions d’euros).

Segons van confirmar fonts de la delegació russa a Berlín, Putin va mantenir “consultes amb els dirigents de les companyies E.On Ruhrgas (Alemanya), Gaz de France (França) i Eni (Itàlia), que van donar suport a la iniciativa proposada per Moscou”.

La vigília de reunir-se amb la seva homòloga ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, per tractar de desbloquejar el que ja s’anomena la guerra del gas, Putin va suavitzar el seu discurs, per bé que va insistir que Ucraïna és l’única responsable de la situació, que a més provoca “enormes pèrdues” en el consorci rus Gazprom, valorades a hores d’ara en 850 milions d’euros.

En la seva primera visita a Alemanya –principal client europeu del gas rus– com a cap de govern de Rússia, Vladímir Putin va aconseguir el suport de Berlín perquè experts internacionals comprovin l’estat tècnic del sistema de gasoductes ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.