Economia

Putin i Timoixenko tanquen la guerra del gas

El primer ministre rus, Vladimir Putin, i la seva homòloga ucraïnesa, Julia Timoixenko, han acordat aquest diumenge a Moscou restablir el subministrament de gas rus a través d'Ucraïna, per posar així fi a un conflicte que ha afectat més de 15 països de l'est d'Europa durant dues setmanes.

L'acord inclou "un descompte del 20% per la compra de gas natural rus, si es manté la tarifa preferencial de trànsit per Ucraïna del 2008", ha anunciat Putin en una compareixença conjunta amb Timoixenko.

D'aquesta manera, al llarg d'aquest 2009 Ucraïna comprarà gas a Rússia a preu europeu menys un 20%, és a dir, a uns 360 dòlars per mil metres cúbics, mentre que a partir del 2010 ho farà a 450 dòlars.

 

"Molt aviat el trànsit es restablirà, així ho ha garantit la part ucraïnesa", ha afirmat Putin en declaracions a la televisió russa, acompanyat de Timoixenko, que ha assenyalat que les principals gasistes de Rússia i Ucraïna, Gazprom i Naftogaz, tenen ja ordres de firmar els contractes pertinents aquest dilluns.

"Un cop firmats els contractes i l'adquisició del gas, totes les rutes de subministrament es restauraran", ha explicat la primera ministra Timoixenko, que ha remarcat que la reunió amb Putin ha estat "fructífera" i que s'ha aconseguit  una "entesa mútua".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.