Economia

La pau del gas dura mig matí

Guerra del gas

La pau gasística a què semblava que s'havia arribat aquest dimarts a primera hora del matí ha durat tot just fins al migdia. Poc després que Rússia confirmés que ja s'havia restablert el subministrament de gas, el vicepresident de Gazprom, Aleksandr Medviédiev, ha denunciat que Ucraïna ha bloquejat el pas del gas cap a Europa, extrem que Kíev ha admès i justificat.

"Aquest matí Gazprom ha posat en marxa el pla de represa de subministraments a Europa. Ucraïna ha bloquejat totes les nostres accions per al trànsit de gas a Europa", ha afirmat Medviédiev, citat per l'agència oficial russa ITAR-TASS. El número dos del consorci rus ha recalcat que l'actuació de les autoritats ucraïneses és contrària "als acords firmats al vespre", en al·lusió al protocol subscrit per Rússia, Ucraïna i la UE.

"No tenim possibilitats físiques d'efectuar el trànsit de gas pel territori d'Ucraïna. Tota la responsabilitat recau sobre la part ucraïnesa", ha recalcat Medviédiev i ha acusat els seus veïns de "cinisme" per "no informar que els seus sistemes de transport s'han reorientat cap al consum intern".

Per la seva banda, l'executiu de Kíev ha admès el bloqueig, tot i que l'ha justificat per la imposició per part de Gazprom de "condicions de trànsit inacceptables", segons ha afirmat Valentin Zemlianski, portaveu de la societat pública ucraïnesa d'hidrocarburs Naftogaz. "El gas rus destinat a Europa no passa pel sistema ucraïnès de gasoductes a causa de les condicions de trànsit inacceptables imposades per Gazprom", ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.