Economia

La represa del subministrament de gas a Europa a través d'Ucraïna, més a prop

El primer ministre txec i representant de la presidència de la Unió Europea, Mirek Topolanek, es reuneix avui amb el primer ministre rus, Vladímir Putin, per solucionar els últims "detalls tècnics" d'un acord que permetrà la represa del subministrament de gas a Europa a través d'Ucraïna.

Topolanek i Putin ja van confirmar ahir que havia arribat a un acord amb la part ucraïnesa i que va obtenir de Rússia una "concessió semblant" per posar fi a una de les interrupcions del subministrament de gas més importants dels  últims anys, que ha desembocat en el tancament temporal de moltes fàbriques a l'est d'Europa i una escalada de tensió entre Kíev i Moscou.

L'acord preveu l'arribada de supervisors a la ruta de subministrament de gas a través d'Ucraïna per assegurar a Moscou que part del contingut no es desvia il·legalment, tal com han denunciat les autoritats russes, una acusació que el Govern ucraïnès ha rebutjat rotundament. La companyia russa Gazprom ha instat el president d'Ucraïna, Víktor Iúsxenko, a signar l'acord ja que "fins que el protocol no estigui signat per les dues parts, els especialistes que arribin no podran obtenir l'estatus d'observadors". 

Des de Kíev, on es va reunir ahir amb les autoritats ucraïneses, Topolanek va explicar que "queden alguns detalls tècnics per llimar fins que s'aclareixin els últims dubtes i se substitueixi una crisi de confiança per una confiança que el gas que els russos volen enviar i per al que Ucraïna vol servir de trànsit arribi al seu destí".

Mentrestant, els observadors europeus desplaçats a Kíev "ja han començat els seus treball a l'estació d'entrada d'Ukrtransgas]' a Kíev", segons ha informat la Comissió Europea. "L'equip d'observadors de la UE serà capaç de verificar, amb independència, les dades sobre el volum dels subministraments de gas a Ucraïna" procedents de Rússia i "comparar-los amb les dades de volums de gas que arribaran als consumidors de la UE".
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.