Economia

L’IPC cau, els preus públics pugen

Economia

Podrien figurar amb ple dret en els calendaris més tradicionals, entre l’Advent i l’Epifania. Les pujades dels serveis bàsics, que depenen totalment o en bona part de les tarifes instaurades o pactades per l’Estat, ja formen part de la litúrgia del tomb de l’any, moment en què la nebulosa de festes i regals no deixa entreveure com de costerut serà el gener.

La crisi no hi ha fet res: aquest any els responsables econòmics han tornat a actualitzar tarifes i preus de serveis, en general força per sobre de la inflació que insòlitament aquest any acabarà per sota de l’objectiu de 2%.
Un dels primers anuncis va ser la pujada del preu de la llum. Després de diversos globus sonda, sembla que el govern espanyol encarirà la factura una mitjana del 3,4%. L’augment, que afecta més de 25 milions de clients domèstics i petites i mitjanes empreses, equival a uns 92 cèntims mensuals per al consumidor mitjà. Val a dir que a partir del 2009, la factura s’emetrà cada mes i no cada dos com fins ara, fet molt criticat per les organitzacions de consumidors, que opinen que el canvi dificulta el càlcul de l’increment. A més, el govern central pot revisar la tarifa cada tres mesos, fet que no augura precisament una evolució a la baixa. El 2008 la pujada mitjana acumulada ha estat superior al 9%.

Les pluges i el bon nivell dels embassaments no abaratiran precisament l’aigua: obrir l’aixeta serà un 8,3% més car en municipis com Barcelona. El telèfon fix de Telefónica també s’apuja. S’eleva el preu de les trucades un 1,3% per a qui no tingui tarifa plana.

Pel que fa al transport públic, el seu preu ascendirà una mitjana del 4,75%. Els abonaments de metro i autobús de Barcelona T-10, T-50/30 i T-Dia experimentaran increments d’un 5,4% i un 7%. La pujada més forta serà, precisament, per a la T-10, que és el títol amb més demanda per part dels usuaris per la seva practicitat, passarà de valer 7,20 euros a 7,70. En números rodons, costarà mig euro més des del dia 1 de gener.

I encara una altra galleda d’aigua freda. Tot i que els barcelonins ja tenien la mel a la boca, finalment l’esperada gratuïtat dels transports públics per als menors de 12 anys es va deixatar, convertida en una targeta específica, la T-Infant, o T-12, que costarà 35 euros anuals.

El transport ecològic tampoc se’n salva. El popular Bicing també costarà més, força més. L’abonament anual, que fins ara valia 24 euros, a partir del gener en valdrà 30, és a dir, un 25% més.

I per als qui s’ho puguin permetre, el consell d’administració de l’Institut Metropolità del Taxi ja va aprovar fa mesos un increment d’un 6,2% de les seves tarifes que ja s’aplica des del dia 13 i que, segons els seus responsables, recull els costos derivats de l’encariment dels carburants. En general, les baixades de banderes seran de 2 euros en tots els trams del servei, diürn, nocturn i festius, tot i que l’increment més important es registra en el suplement de la carrera mínima de sortida de l’aeroport del Prat, que passa de 15 euros a 20.

Encara en el capítol de la mobilitat, els peatges de la Generalitat experimentaran un augment mitjà d’un 4,2%, a falta de conèixer l’evolució dels peatges de l’Estat, que encara no s’han difós. Renfe no es queda enrere i apujarà un 6,3% el bitllet de Rodalies i un 4% els del TGV i llarga distància mentre que els de mitjana distància també s’encariran un 5%. D’aquesta manera, l’operadora ferroviària aplica increments encara més alts que els que va introduir el 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Campanya per atraure turisme nòrdic fora de temporada

tossa de mar
economia

Inici de la collita de poma gala: peces més petites per les gelades de l’abril però més producció

Bell-lloc d’Urgell
economia

Creix el lloguer de piscines particulars per hores a Catalunya

Mataró
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona
empreses

Un tribunal dels EUA dictamina que Google viola les lleis antimonopoli

barcelona
economia

El Nikkei registra la pujada més gran des del 2008 l’endemà de la caiguda

barcelona
COMERÇ

Els comerços de Tarragona estan molt poc digitalitzats

TARRAGONA
habitatge

La compravenda d’habitatge cau un 11% al juny

barcelona