Esports

El Barça ha guanyat el Glasgow Rangers al Camp Nou en un partit amb un sol equip buscant el gol (2 a 0)

CRÒNICA DEL PARTIT

Comença el partit amb l'absència imprevista de Márquez (per lesió muscular d'última hora) en l'onze inicial. De seguida es fa pal·lesa la disposició dels equips, amb el Barça controlant la pilota i el Glasgow a veure-les venir. Puyol juga de lateral, Thuram supleix Márquez, Milito l'acompanya a l'eix defensiu i Abidal s'ocupa del carril esquerra. Xavi, Iniesta i Touré distribueixen el joc al mig del camp, i els encarregats de concloure les jugades són Messi, Henry i Ronaldinho, a la davantera.

De seguida, gol del Barça, que trenca el dispositiu ultradefensiu del Glasgow Rangers amb una centrada de Ronaldinho que remata Messi al pal i Henry endinsa a la porteria oportunament, amb el braç, segons es pot apreciar a la repetició de la jugada. Amb tot, el francès celebra el gol fent callar l'afició escocesa present al Camp Nou.
El guió del partit ha canviat prematurament. El Glasgow Rangers intenta prendre la iniciativa amb un desplegament tàctic que pot deixar espais a la davantera catalana. L'estat del partit permet intuir que hi haurà més gols, però al minut 14 no hi ha hagut cap ocasió a banda del gol, excepte un dèbil cop de cap del Glasgow Rangers.

Apareix Iniesta
Ara bé, al minut 15, un refús en perpendicular a l'àrea de l'equip escocès l'ha encarat Iniesta amb un xut carregat de malícia que ha fregat el pal de la porteria rival. Al 17, Ronaldinho ha intentat trencar amb una subtil passada la defensa escocesa, un detall tècnic que ha recordat les passades intel·ligents de Laudrup a Romario.

Minuts avorrits. Quan el Barça pressiona recupera la pilota, si deixa espai als escocesos, els britànics demostres que la perícia controlant-la i movent-la no és la seva virtut principal. Amb tot, al minut 25 es beneficien d'un córner, però no treuen res arran de la bona intervenció defensiva de Thuram. En el contraatac, Ronaldinho fa un xut des de fora de l'àrea que el porter rival, McGregor, rebutja. El partit és ensopit però puntualment hi ha fuetades futbolístiques amb intenció.

Tranquil·litat al camp, però picabaralles verbals a les grades entre les aficions. Vista la dificultat per trencar el cadenat escocès, el valor del gol d'Henry es multiplica exponencialment cada vegada que els escocesos demostren les seves minses intencions futbolístiques. Al minut 33, xiulada del públic al joc conformista del Glasgow Rangers, que malgrat que perd, manté essencialment el plantejament inicial i fins i tot quan desplega el contraatac mira més enrere que endavant.

Un partit amb un sol equip
Nou desafiament a l'avorriment amb una jugada de Ronaldinho, que intenta un xut espectacular que acaba en pífia i una bona rectificació amb una passada esplèndida cap a Xavi. La jugada conclou sense profit pel Barça, però anima momentàniament el partit. En casos com aquest, costa entendre que el futbol és un esport en què els dos rivals competeixen per guanyar: peculiaritats de les estratègies especulatives i d'un esport en el qual pot costar extraordinàriament traduir en gols la superioritat en el joc.

De nou, al minut 41, un detall puntual excel·lent, ara de Xavi, que fa una passada precisa, subtil i perillosa que Henry malbarata amb un xut mal orientat que el porter atura sense cap problema.

El segon gol del Barça el fa Messi, que aprofita un rebuig del porter després d'una preciosa trena Ronaldinho-Messi-Ronaldinho. A punt d'arribar a la mitja part, el Barça ha foradat en dues ocasions una porteria que la defensa pretenia segellar. La tècnica i habilitat de Ronaldinho, Messi, Henry, Iniesta i Xavi han desmuntat el pretès bloqueig dels escocesos.

Segona part
Comença la segona part amb un ensurt: Iniesta s'ha fet mal al genoll esquerre. L'ai al cor dels aficionats, el jove jugador amb cara de dolor, però abandona, potser momentàniament, el camp, dempeus. El Barça juga uns minuts amb 10, el partit no aporta gran cosa, la notícia és per partida doble fora de la gespa. Iniesta conversa amb Rijkaard i sembla que tornarà al camp, però a la primera graderia, darrere de la porteria del Barça, els escocesos s'esbatussen i la policia ha d'intervenir. I una tercera novetat: Bojan surt a escalfar.

Al minut 49, esplèndid xut de Xavi des de fora de l'àrea, que frega el pal. Al 55, Iniesta, aparentment recuperat, xuta precisament amb la cama esquerra, la pilota surt fora. El partit manté el guió: el Glasgow Rangers juga el futbol que pot fer contra el Barça, i el Barça aprofita detalls tècnics brillants per superar la defensa escocesa. Al minut 57, Messi gairebé culmina una passada esplèndida, però el porter rival refusa la pilota com si jugués a handbol.

Amb una irrupció ofensiva èpica de Puyol, marca de la casa, i un xut d'Henry i un de Xavi augmenta el ritme del partit, que s'ha animat, amb un Ronaldinho actiu, que rep crits d'ànim del públic. L'estadi transmet un estat d'ànim positiu en una nova demostració del Barça, això sí, davant d'un equip amb minsa potencialitat ofensiva.

Preciosa trena entre Iniesta, Henry i Messi que l'argentí malbarata: vertical, fulminant i precisa, una jugada reservada per a combinacions de jugadors amb una tècnica superior. Però la pilota surt fora, el partit segueix 2 a 0 i el Glasgow Rangers ja fa estona que juga a perdre per el mínim de gols possible.

Entren Gudjohnsen i Bojan
Al minut 70, Iniesta deixa el camp i entra l'islandès Gudjohnsen, l'au fènix de la plantilla, beneficiat, de moment, per l'absència per lesió de Deco. Passen tres minuts i el Glasgow Rangers fa el més semblant a una incursió a l'àrea blaugrana, sense perill. És un miratge. L'estaticisme defensiu dels Rangers ha convertit el partit en un joc peculiar en què el repte és aconseguir trenar passades ràpides que trenquin la defensa escocesa, insistentment, a l'espera que en alguna ocasió la defensa falli o el davanter faci una genialitat. Al minut 76, Bojan entra per Ronaldinho, que abandona descontent el camp.

Fantàstica jugada de Bojan, tan hàbil en la centrada que als seus companys els ha costat llegir-la. Hi ha arribat a temps, però, Messi, que ha picat la pilota amb mala direcció. La següent jugada és un contraatac del Glasgow Rangers, que provoca una falta perillosa, sens dubte i a priori, l'oportunitat més bona de què disposen en el partit. La xuta Darcheville, prou bé, però Valdés bloca perfectament la pilota.

Des del punt de vista del futbol com a esport de competició, el partit és una excepció. El Rangers ha dimitit de jugar a futbol al minut 6, quan el pla A (cercar l'empat) els ha fallat, i s'ha demostrat que no tenien pla B. El Barça ha disposat de més de 80 minuts per practicar com desbloquejar una defensa de ciment, com si el partit, que correspon a la màxima competició europea, fos un entrenament, això si, amb tres punts en joc.

El partit acaba sense pena, amb la glòria dels tres punts i amb la millor oportunitat de Rangers a l'últim minut, un remat de l'espanyol Novo, que Valdés, atent, rebutja.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.