Esports

La mort de Jarque commociona l'Espanyol i el món del futbol

Una aturada cardio respiratòria fulmina el jugador quan era a l'habitació de l'hotel. L'equip, consternat, suspèn la gira italiana i torna aquest diumenge. Tres dies de dol al futbol català i múltiples reaccions de solidaritat amb la família i el club

L’alegria que l’Espanyol vivia aquesta pretemporada, amb l’estrena del nou Estadi de Cornellà i l’arribada de reforços de qualitat, es va estroncar ahir de cop amb la mort del seu capità, Dani Jarque, a l’stage que l’equip blanc-i-blau feia aquests dies en terres italianes. A l’hora de tancar aquesta edició les causes de la mort del jugador català es desconeixien, si bé les primeres hipòtesis apuntaven a una aturada cardiorespiratòria.

Jarque estava concentrat amb l’equip a la localitat de Coverziano i la mort el va sorprendre a l’hotel. Segons sembla, el futbolista (Barcelona, 1983), que durant el matí no s’havia trobat del tot bé, va decidir no sortir a passejar a la tarda per la ciutat de Florència, com va fer bona part de l’expedició blanc-i-blava, i va preferir quedar-se a l’habitació. Va ser allà on, cap a les set de la tarda, a l’hora de sopar, el van trobar a terra sense coneixement. El metge de l’Espanyol, Miquel Cervera, i el de l’hotel van intentar reanimar-lo durant tres quarts d’hora, però no hi va haver res a fer i van acabar certificant-ne la mort.

Parlant per telèfon
Segons sembla, l’atac va sorprendre Jarque quan estava parlant per telèfon amb la seva família. De cop, el seu interlocutor va deixar de sentir-lo i, espantat, es va posar en contacte amb el company d’habitació del jugador, Ferran Corominas, que estava de visita per Florència, per intentar aclarir la situació. El de Banyoles, preocupat, va tornar a l’hotel i, juntament amb el delegat de l’equip, José María Calzón, van pujar a l’habitació i van trobar el cos del jugador.

De mica en mica, i alertats pels rumors de la situació en què podia estar Jarque, la resta dels seus companys van anar tornant també a l’hotel i un cop allà van rebre la trista notícia, que va sumir la família espanyolista en la més gran de les consternacions.

Com era d’esperar, des del club blanc-i-blau van avançar la suspensió immediata de la gira per terres italianes, que va arrencar dimarts passat amb un partit contra el Nàpols i que tenia programats dos amistosos més, avui davant el Bolonya i dimecres vinent amb el Liorna, que finalment no es disputaran. Amés, l’equip entrenat per Mauricio Pochettino té previst tornar avui mateix a Barcelona. El cos de Jarque, però, trigarà uns dies més, ja que li hauran de fer l’autòpsia.

Substitut de Tamudo
Malgrat la seva joventut, Jarque era un dels veterans de l’equip, amb un pes important al vestidor, i el passat 18 de juliol el tècnic va fer-lo nou capità, en substitució de Tamudo. El futbolista, que en els últims temps s’havia convertit en un dels centrals més cobejats de la Lliga, vivia un moment dolç no només a nivell esportiu, sinó també personal, i el setembre vinent havia de ser pare.

Des del club no es tenia ahir ànim per fer declaracions, però el conseller responsable de l’àrea esportiva, Germán de la Cruz, va trobar un moment per atendre els mitjans: “A inici de temporada es fa un exhaustiu control mèdic i en el Dani mai no hi havia hagut la més mínima sospita que es pogués produir una desgràcia així”.

El món del futbol consternat
Aficionats, companys de professió, estaments oficials i clubs de fútbol han expressat el seu condol per la mort de Dani Jarque. Ernesto Valverde, un dels entrenadors que van dirigir Jarque a l'Espanyol i actualment a la direcció del Vila-real, ha assenyalat que no ha pogut digerir la notícia. "Des que me n'he assabentat, encara no m'he refet, sobretot per com era Jarque. Era un jugador superfort, supersà i molt important al vestidor. Se'ns han posat els pèls de punta quan ho hem sabut", ha manifestat.

Per la seva banda, Ramon Moya, el tècnic que va fer debutar Jarque el 20 d'octubre del 2002 davant el Rayo Vallecano, ha lamentat la pèrdua del capità blanc-i-blau, a qui considerava "un amic i un fill; en aquests moments sento como si hagués perdut a un fill. Jarque era un jugador, pero també era el meu amic”. Moya, actual entrenador del Sabadell, ha comentat que “feia molts anys que el coneixia. El vaig fer debutar quan era un futbolista molt jove i he compartit molts moments amb ell".

Les penyes blanc-i-blaves també han expressat el seu dolor a través d'Alberto Ariza, president de la Federació Catalana de Penyes de l'Espanyol (FCPE). Ariza ha destacat que Jarque era "un símbol del planter", que sempre havia posat de manifest "el seu compromís amb el club i sempre els ajudava en tot el que podia, mai tenia un no per a nosaltres". Ariza ha expressat la voluntat de fer-li algun tipus d' homenatge, encara que es fa difícil perquè la Lliga encara no ha començat, i ha garantit que una representació de la FCPE acudirà a l'enterrament del futbolista.

Condol dels organismes oficials

La Federació Catalana de Futbol ha decretat tres dies de dol i en els partits en què juguin equips catalans es farà un minut de silenci.

Per la seva banda, Jorge Carretero, portaveu de la Federació Espanyola de Fútbol (RFEF), ha manifestat la seva tristesa i el seu pesar per la mort del capità de l'Espanyol. "Vull expressar el dolor que sentim des de la Federació i tota la família del futbol", ha dit Carretero, que ha afegit que "és una injustícia que qualsevol persona perdi la vida, i sobretot que un esportista como ell mori d'aquesta manera. Això t'entristeix encara més, si és possible".

La Lliga de Futbol Professional (LFP) també ha transmès el seu "condol i tota la seva solidaritat" a la família del jove jugador. Segons un portaveu de la LFP, el president de l'estament, José Luis de Astiazarán, ha "traslladat el condol del món del futbol als seus pares i a la seva dona, embarassada d'alguns messos", en conèixer la notícia de la mort del jugador.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.