Política

Govern i oposició acorden aturar la violència a Kenya

Les dues parts es donen un termini de 15 dies per restaurar l’ordre i resoldre la crisi de les desenes de milers de desplaçats

Representants del president kenyà, Mwai Kibaki, i del seu rival Raila Odinga van acordar ahir un pla per posar fi a les violències que han submergit el país en un bany de sang des de fa un mes, segons va anunciar el mediador de la Unió Africana i exsecretari general de l’ONU, Kofi Annan.

El pla preveu la resolució de qüestions “a curt termini, però també a llarg termini”, va declarar Annan, que presideix des de dijous les negociacions entre els delegats de Kibaki i Odinga. El primer punt del document inclou “una acció immediata per aturar la violència i restaurar els drets i les llibertats fonamentals”, va explicar Annan.

Lluites tribals
El segon tracta de “mesures immediates a prendre per resoldre la crisi humanitària”, i el tercer, de la “crisi política actual”. Les dues parts, que van començar a dialogar oficialment el 28 de gener, van acordar que els tres punts han de ser resolts en un termini màxim de 15 dies. L’acord va arribar després que l’equip de mediació rebés el suport del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, que ahir va visitar Nairobi.

Les violències que van esclatar a Kenya arran de les protestes de l’oposició contra la reelecció del president Kibaki en els comicis del 27 de desembre, han provocat ja la mort de prop d’un miler de persones i entre 250.000 i 300.000 desplaçats. Les morts s’han produït en el context de les protestes al carrer i de les lluites tribals que van sorgir arran de les rivalitats polítiques.

Les delegacions que negocien ara estan formades per representants del govern i dirigents del Moviment Democràtic Taronja (ODM), liderat per Raila Odinga, que reclama la victòria a les eleccions presidencials de desembre. Odinga assegura que el president reelecte es va beneficiar d’un milió de vots fraudulents.

Reforma agrària
A més dels punts d’urgència acordats ahir, Annan va assenyalar que les delegacions de les dues parts han aprovat també una bateria de decisions que seran adoptades en el termini d’un any i que estan vinculades al marc polític i econòmic del país. Els compromisos inclouen una reforma constitucional, la lluita contra la pobresa i les desigualtats socials, la reducció de la desocupació, especialment entre els joves, una reforma agrària, la consolidació de la unitat nacional i la transparència dels comptes públics.

Kofi Annan va informar que els representants del govern i l’oposició kenyans van acordar ahir reprendre les negociacions dilluns que ve.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.