Política

Karadzic diu davant del tribunal de l'Haia que va pactar la seva retirada de la vida pública amb els EUA

Balcans

La primera vista del Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia (TPI) contra Radovan Karadzic ha començat amb puntualitat amb la lectura de càrrecs, entre els quals. L'exlíder serbo-bosnià compareix amb vestit i corbata, afaitat i amb els cabells curts i pentinats enrere, amb una imatge molt més propera al que es recordava, tot i que més prim i envellit. El detingut ha demanat temps per estudiar l'acusació i ha assegurat que va pactar la seva retirada de la vida pública amb els Estats Units. També manté que té por que el matin.

El sentiment de culpa que encara traumatitza Holanda per no haver impedit la matança de Srebrenica es va alleujar aquest dimecres a dos quarts de set del matí quan un avió amb la bandera de Sèrbia va aterrar a l'aeroport de Rotterdam. Belgrad complia finalment la seva paraula i, més per necessitat que per convicció, lliurava a l'Haia Radovan Karadzic, acusat de ser el cervell del genocidi de 8.000 musulmans que estaven sota protecció dels cascos blaus holandesos, el 1995, entre d'altres massacres.

Karadzic ja és en mans del Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia (TPII) i aquesta tarda de dijous es veu cara a cara amb el jutge Alphons Orie. Després d'un espectacular trasllat en helicòpters de la policia holandesa i tot-terrenys blindats fins a la presó de Scheveningen, a la costa del mar del Nord, el fiscal en cap de l'Haia, el belga Serge Brammertz, va advertir que farà l'impossible per evitar que es repeteixi un cas Slovodan Milosevic i que la justícia internacional torni a fracassar.

L'expresident serbi i pare d'una dècada de guerres que van dessagnar els Balcans va passar-se cinc anys tancat en una cel·la idèntica a la que des d'ahir ocupa Karadzic, però va morir dos mesos abans que se li dictés sentència. "El TPII també aprèn del passat", va avisar Brammertz, comprometent-se a treballar "de la manera més eficient" perquè el Carnisser de Sarajevo no pugui escapolir-se també de la condemna. Però tot i que intentarà accelerar-lo al màxim, "caldrà temps" i el procés serà "complicat".

Contra rellotge
Brammertz i Orie treballen contra rellotge: el mandat de l'ONU per a aquest tribunal temporal caduca el 2010 i no és gens clar si se li renovarà o si haurà de deixar de funcionar. Però el fiscal en cap del TPII, molt més discret i allunyat dels focus que la seva predecessora, Carla Del Ponte, confia que tindrà temps no només de castigar Karadzic sinó d'empresonar també la seva mà dreta, Ratko Mladic, i el líder dels serbis de Croàcia, Goran Hadzic, els dos últims genocides que continuen en llibertat.

Defensor d'una diplomàcia silenciosa, Brammertz s'entrevistarà amb les autoritats sèrbies al setembre i tres mesos després informarà Brussel·les del grau de col·laboració de Belgrad.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona