Política

Una cel·la confortable per a Karadzic

Balcans

Radovan Karadzic va passar aquest dimecres la primera nit a la seva cel·la del centre de detenció del Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia (TPII), a la ciutat holandesa de l'Haia, acompanyat d'una quarantena d'inculpats més que, com ell, fan vida en aquesta presó a l'espera de ser jutjats o, si ja ho han estat, ser traslladats a un altre penal per complir la condemna.

L'exlíder polític dels serbis de Bòsnia -acusat de genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat- ocupa una de les 42 cel·les que el tribunal especial de l'ONU té llogades a l'Estat holandès a la presó de Scheveningen, al costat d'un dels barris més selectes de l'Haia. "Mentre esperen el seu procés, el benestar físic i mental dels detinguts és primordial", explica el TPII a la web.

Cada detingut disposa d'una cel·la, oberta de dia, amb un llit, un escriptori, una pica, un lavabo i diversos prestatges. Les cortines i el revestiment del terra són d'un blau que recorda el color oficial de l'emblema del TPII.

"Cambra conjugal"
Els presos tenen accés al telèfon i a la televisió. També a un taller d'art que hi ha al centre, a les sales de jocs, les pistes esportives i a la cuina. Igualment, poden fer petites compres a les botigues ubicades a la presó. Finalment, disposen d'una "cambra conjugal" per retrobar la intimitat amb la parella. L'expresident iugoslau Slobodan Milosevic, mort el març del 2006, disposava de dues habitacions, atès que, en tenir un expedient judicial tan voluminós, necessitava més espai per als seus papers.

Als que se sorprenen dels privilegis dels detinguts, la direcció de la presó recorda que, mentre no han estat condemnats, els reclusos es beneficien de la presumpció d'innocència. Una prova del confort de la vida al centre de detenció del TPII la dóna l'advocat d'un pres traslladat a França que assegura que, un cop condemnats, els presos eviten dir on volen anar a purgar la pena per tal de prolongar al màxim la seva estada a l'Haia.

A les cel·les de la presó de Scheveningen hi ha altres hostes "il·lustres", inculpats en processos diferents i jutjats per tribunals diferents, com l'expresident de Libèria Charles Taylor. El seu judici per crims contra la humanitat va començar al gener davant una sala del tribunal especial de l'ONU per a Sierra Leone, també a l'Haia.

Els detinguts de tots dos tribunals comparteixen espais de la presó com les sales d'esport o la sala de recolliment espiritual, però rarament coincideixen, ja que fan horaris diferents. La presó de Scheveningen és un edifici carregat d'història i ben conegut pels habitants de l'Haia. Nombrosos resistents contra l'ocupació nazi hi van ser torturats i executats. La resta d'ales del centre acullen presos comuns i un hospital penitenciari.

Banquets balcànics
Segons el testimoni de diverses persones que han estat a dins, l'ambient a la presó és cordial entre els antics enemics serbis i croats, que han canviat el camp de batalla per nous espais de confrontació: ara s'enfronten en una taula de ping-pong o compren junts a les botigues de la presó.

Als detinguts no els agrada la cuina del centre, que els serveix "un insípid menjar d'hospital", segons explica la periodista Slavenka Drakulic en un llibre consagrat als criminals de guerra.

Però no s'estan de res. Els dies de festa, els mateixos detinguts organitzen els seus àpats dins de la presó. Fan una col·lecta i es fan portar els ingredients necessaris per celebrar un autèntic dinar balcànic que els recordi el lloc de procedència.

En aquests banquets no hi falta mai la carn cuita, el pa i els pastissos tradicionals dels seus països. Només els falta un vas de vi de Dalmàcia per regar-ho tot, però el reglament del centre aquí sí que és estricte i prohibeix l'alcohol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona