Política

Karadzic denuncia una "caça de bruixes"

TPII

Radovan Karadzic ha pogut fer saber a tothom el que els jutges li van impedir dir dijous, en l’obertura del seu procés a l’Haia. L’exlíder dels serbis de Bòsnia pretenia llavors llegir un document de quatre folis per denunciar les “irregularitats” de la seva detenció i desvelar un pacte secret amb els EUA que li garantia immunitat a canvi de desaparèixer de l’escena pública.

El president del TPII, Alphons Orie, el va fer callar, però ahir el mateix tribunal va divulgar l’escrit, on Karadzic denuncia el “linxament” a què el sotmeten els mitjans de comunicació de tot el planeta. “Quina mena de regularitat hi pot haver enmig d’una atmosfera en què, al marge que la veritat pugui ser demostrada en aquesta sala, ningú a la Terra creu en la possibilitat de la meva absolució?”, escriu el psiquiatre engarjolat a l’Haia.

Segons Karadzic, la “caça de bruixes” es va obrir quan els mitjans musulmans van començar a titllar-lo de “criminal de guerra”, “fins i tot abans que esclatés el conflicte armat” i quan “només hi havia víctimes sèrbies”.

“Havia de ser invisible”
“Els mitjans de comunicació internacionals van continuar amb aquesta caça de bruixes i jo no estava en posició de poder defensar-me, per la qual cosa és inimaginable que la majoria d’aquest tribunal em pugui absoldre”, un fet que, al seu parer, “dinamita el propi procés i exclou qualsevol possibilitat” d’un judici just.

L’acusat reitera al document que no es va entregar abans a la justícia internacional perquè va complir el pacte ofert pels nord-americans el 1996 pel qual, per no posar en perill els acords de Dayton, que van marcar el final de la guerra de Bòsnia el 1995, Karadzic havia de desaparèixer a canvi de la seva immunitat. “Havia de ser prou invisible perquè l’acord de Dayton s’apliqués de ple”, afegeix.

Segons Karadzic, el mediador nord-americà Richard Holbrooke “em va assegurar en nom dels EUA que no seria jutjat davant d’aquest tribunal [de l’Haia] i que havia d’entendre que durant un temps hi hauria una forta retòrica en contra meva” perquè els seguidors de l’exlíder serbobosnià “no poguessin trencar l’aplicació de Dayton”.

Karadzic assegura, a més, que va complir la seva part del pacte “des del primer dia”, però que en canvi els EUA, en veure’s incapaços de mantenir el seu compromís, es van plantejar “liquidar-lo” perquè no desvelés l’existència d’aquest acord secret. “És clar que [Holbrooke] va canviar al pla B: la liquidació de Radovan Karadzic”, es llegeix a la nota, que ha estat adreçada als jutges com a document per a la seva defensa.

Per això, Karadzic diu que encara tem per la seva vida, fins i tot a la presó, on pot arribar “el braç” de Holbrooke. “Si algú mereix la mort és ell” Des de Washington, l’exmediador nord-americà va negar que hagués pactat res amb Karadzic: “Un tracte així hauria estat immoral, no ètic... Evidentment, no va existir”, va dir Holbrooke, amb el suport del portaveu del departament d’Estat, Sean McCormack. Respecte a suposades amenaces de mort, Holbrooke va afegir: “El que jo vaig dir una vegada és que a l’Haia no hi ha pena de mort, però que si algú se la mereix, és Radovan Karadzic, responsable, directe o indirecte, de 300.000 morts”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona