Política

El partit de Benazir Bhutto proposa un dirigent de Punjab per a primer ministre del Pakistan

El Partit Popular del Pakistan (PPP) de la líder assassinada Benazir Bhutto i que va guanyar els comicis legislatius del 18 de febrer, ha proposat per a la direcció del govern pakistanès a un dirigent de perfil baix de la regió oriental de Punjab, Yousuf Raza Gillani.

Després d'un mes d'especulacions, el portaveu del PPP, Farhatullah Babar, ha assegurat a la premsa a Islamabad en una curta intervenció, que "els partits democràtics en coalició han completat les consultes" i que l'escollit de "consens" és Gillani. "És un honor designar a Gillani en el nom de Benazir Bhutto perquè accepti la difícil responsabilitat de dirigir el govern de coalició i conduir a la nació cap a grans alçades i a un futur gloriós", ha proclamat en un comunicat el líder del partit, Asif Alí Zardari. Segons el PPP, per prendre la decisió s'ha consultat al fill de Zardari i Bhutto, Bilawal, que va arribar fa tres dies al Pakistan per fer l'anunci oficial de la candidatura, cosa que no va succeir.

El Parlament pakistanès votarà dilluns entre Gillani i el candidat de la oposició, Chaudhry Pervaiz Elahi, diputat de la Lliga Musulmana-Q que recolza al president Pervez Musharraf.

Serà el proper dimarts 25 quan el primer ministre prendrà possessió del seu càrrec en una nova sessió parlamentària, conduïda per Musharraf.

Gillani pertany a una família acomodada i religiosa de la localitat de Multán i va ser president del Parlament durant l'últim govern de Bhutto (1993-1997), a més de ministre de Treball i Ferrocarrils com a diputat independent (1985).

Amb la seva nominació, finalment s'ha imposat el nom del candidat de perfil baix davant el membre del PPP que en un primer moment semblava favorit, el vicepresident de la formació, Amin Fahim.

Encara que Fahim va felicitar a Gillani pel seu nomenament, el vicepresident del PPP s'ha queixat que la formació no ha comptat amb ell en la designació del candidat.

Alguns líders del PP han suggerit en les últimes setmanes que el partit podria optar per un candidat que acceptés que en uns mesos el vidu de Bhutto el substituís al capdavant de l'executiu.

Zardari no té escó parlamentari de moment i hauria de presentar-se a les denominades by-elections, en virtut de les quals un diputat abandona el seu seient perquè es tornin a celebrar comicis en la seva circumscripció i que un altre candidat pugui accedir a l'escó. Seria aleshores quan Zardari podria accedir al lloc de primer ministre, un camí sense obstacles legals, ja que el passat 14 de març el Tribunal de Comptes de Rawalpindi va absoldre al vidu de Bhutto dels últims casos de corrupció que pesaven sobre ell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.