Política

Obama busca recuperar l’aura de gran favorit demòcrata

Les primàries d’aquest dimarts a Indiana i Carolina del Nord mostraran com han afectat el senador d’Illinois les declaracions del seu pastor

Ningú li treu que és el líder en nombre de delegats i vot popular, però el candidat demòcrata Barack Obama es juga avui a les primàries d’Indiana i Carolina del Nord la possibilitat de recuperar la seva condició de favorit a la nominació demòcrata després de la controvèrsia per les declaracions del que va ser el seu reverend, el pastor Jeremiah Wright, que va dir que l’11-S va ser una resposta al terrorisme dels Estats Units.

Tant Obama com la seva rival, Hillary Clinton, insisteixen que les primàries d’avui no seran decisives i la cursa per la nominació s’allargarà fins al juny. Tot i així, serviran per comprovar si la polèmica del pastor ha afectat les possibilitats del senador d’Illinois. Les últimes enquestes suggereixen que sí.

Credibilitat erosionada
En menor o major mesura, els comentaris del reverend Wright, del qual Obama s’ha distanciat, han erosionat el suport dels votants i la seva credibilitat. De fet, segons un sondeig de la CBS i el The New York Times, un 47% de votants asseguren que Obama s’ha distanciat del seu pastor no perquè de debò estigui en desacord amb el que diu, sinó perquè li convé políticament. Segons aquest mateix sondeig, tres quartes parts dels enquestats asseguren que la relació d’Obama amb el seu expastor no afecta l’opinió que tenen d’ell però, en canvi, un 44% sí que consideren que influirà la resta de votants aquesta tardor.

L’escàndol causat pels comentaris incendiaris del reverend Wright ha despertat dubtes sobre l’elegibilitat d’Obama i la seva capacitat per vèncer el republicà John McCain a la tardor. Tot i que tant el senador com Hillary el guanyarien al novembre, Clinton el venceria per 53% a 41%, mentre que Obama ho faria per 51% a 40%. Fa només tres mesos, però, la majoria de demòcrates opinaven que el senador tenia més possibilitats de guanyar McCain, mentre que ara veuen Hillary com la candidata més forta.

Però per arribar al novembre primer cal guanyar la nominació demòcrata, i Obama continua sent el més ben posicionat. Segons l’enquesta de la CBS i The New York Times el senador treu 12 punts a Clinton en les preferències dels votants demòcrates a les primàries. En canvi, Gallup diu que Hillary supera Obama per 51% a 44%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona