Política

El president del Tribunal Suprem espanyol aposta per la cadena perpètua

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol, Francisco Hernando, aposta per reinstaurar la cadena perpètua a l'Estat espanyol i creu que seria constitucional "sempre que fos revisable" si s'observa una "reinserció efectiva del delinqüent".

Hernando ha manifestat la seva posició aquest divendres a l'Escorial als cursos d'estiu de la Universitat Complutense de Madrid, en el mateix escenari on el vocal del Consell General del Poder Judicial, Enrique López, ja havia defensat aquesta tesi dimarts. López va argumentar que la mesura, que "exigeix el penediment del subjecte" per revocar l'empresonament, evitaria casos com el de la recent posada en llibertat del membre d'ETA Iñaki de Juana Chaos, que ha acabat la seva condemna.

Hernando i López, representants del sector més conservador del CGPJ, posen com a exemple França, on encara es manté la cadena perpètua i es revisa, cas per cas, a partir dels 26 anys de reclusió.

Pel president del Suprem, la fórmula no contradiu la Constitució, que estableix la funció estrictament rehabilitadora de la presó, incompatible en principi amb la idea de tancar algú a la presó per a tota la vida. Per Hernando, el fet que el Tribunal Constitucional no s'oposi mai a les extradicions de delinqüents a França, on hi ha cadena perpètua, indica que la pena no és anticonstitucional. A més, ha assegurat, "qualsevol mesura que tendeixi a controlar postdelictivament i postpenalment [controls que ara per ara no permet la Constitució] els autors de determinats delictes és benvinguda".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.