Política

L'Audiència Nacional investiga si és delicte la carta de De Juana llegida dissabte

El titular del jutjat central d'instrucció número 6, de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, ha obert diligències per aclarir si la carta atribuïda a Iñaki de Juana Chaos llegida dissabte a Sant Sebastià representa un delicte d'enaltiment del terrorisme, castigat amb penes d'entre un i dos anys de presó.

En una providència dictada avui, Ruz ordena a la policia que s'investigui l'autoria de la carta, que es referia al dirigent etarra Txomin Iturbe com a "gran home" i "amic d'aquest poble [Euskadi]", per confirmar si realment va ser escrita per De Juana i llegida per la seva esposa. De Juana no va assistir a l'acte, segons la seva dona per evitar la pressió mediàtica i de "l'estat d'excepció creat per França i Espanya".

El text també es referia a les "il·legalitzacions, la pressió policial i les tortures" a què se sotmeten els partits i els presos abertzales i reproduïa l'expressió "aurrera bolie!" (endavant la pilota), interpretada com "endavant la lluita armada". A més, l'acte es va tancar amb crits de "visca ETA militar", i el magistrat demana que se n'identifiqui els assistents.

L'ordre del jutge Ruz es coneix després d'un matí de declaracions del PP, l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i el president de Navarra, Miguel Sanz, que han exigit una actuació "immediata" contra l'acte de dissabte. Concretament, el president navarrès, d'UPN, s'ha manifestat "disposat a fer tots els esforços pertinents perquè es modifiquin les lleis i un assassí d'aquesta mena no pugui estar al carrer després de vint anys, quan va ser condemnat a més de 3.000 anys de reclusió".

L'AVT creu que la carta de De Juana indica que "no dubtaria en absolut" a tornar a cometre atemptats si l'hi demana la direcció d'ETA i demana una actuació "immediata i fulminant" contra l'etarra excarcerat al final de la seva condemna. "On és el fiscal", preguntava l'organització de víctimes poc abans que es conegués l'ordre del jutge Ruz.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.