Política

El ministeri de Justícia enllestirà en tres mesos la declaració de reconeixement a Companys

El ministeri de Justícia disposa de tres mesos per tenir enllestida la declaració de reparació i reconeixement a la figura de Lluís Companys. Es tracta del primer reconeixement de l'Estat espanyol sobre la il·legitimitat del judici contra Companys, per rectificar "moral i políticament" aquella decisió. Amb aquest document la família de Companys, amb el suport de la Generalitat, podrà recórrer al Tribunal Suprem "amb més garanties" d'aconseguir la nul·litat del judici. Aquest dilluns el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la néta del president Companys, Maria Lluïsa Gally, s'han reunit amb el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, per fer-li entrega d'aquesta petició.

La declaració de reparació i reconeixement personal, prevista a la llei de memòria històrica, és una declaració moral i simbòlica, prevista per als qui van ser condemnats i sancionats, durant la Guerra Civil o la dictadura, pels òrgans penals o administratius de la dictadura per motius politics, ideològics o de creença.

Lluís Companys és l'únic president europeu democràticament escollit que va ser executat pel feixisme. Amb el seu afusellament, es complia una sentència dictada pel consell de guerra d'oficials generals celebrat a Barcelona el 14 d'octubre de 1940, que el va acusar d'adhesió a la rebel·lió, i la sentència no ha estat mai anul·lada.

La Generalitat ha ofert assessorament jurídic i ha facilitat el seu trasllat des de Mèxic a Maria Luïsa Gally perquè la néta del president pugui presentar la declaració davant del ministeri de Justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA