Política

Joan Saura i la néta de Companys coincideixen que la reparació del president "arriba massa tard" i esperen una resolució ràpida

Memòria històrica

La iniciativa de reparació de la figura del president Lluís Companys, afusellat el 15 d'octubre de 1940, tot i que "arriba massa tard", és un tràmit necessari per reparar la seva figura, segons han coincidit el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la néta del president Companys, Maria Lluïsa Gally. Les declaracions s'han produït aquest diumenge per explicar que aquest dilluns es lliurarà la petició al govern espanyol perquè faci un pronunciament a favor de la reparació de la figura moral ètica i democràtica de Companys, un primer pas per anar a Tribunal Suprem per tramitar la nul·litat del judici militar que el va sentenciar sense garanties.

El conseller Joan Saura i la néta del president Lluís Companys, Maria Lluïsa Gally, viatjaran aquest dilluns a Madrid per reunir-se amb el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bemejo, al qui li demanaran la intervenció del govern espanyol en el tràmit de la reparació de la figura democràtica del president Lluís Companys. Aquest és el primer pas per presentar una petició de nul·litat davant del tribunal Suprem.

El conseller Saura no ha concretat el calendari d'aquest iniciativa, tot i que confia que durant "els pròxim mesos" el govern espanyol faci la declaració, atès que és un cas molt clar "d'assassinat" d'un president democràtic en un judici sense garanties. Saura ha reconegut que la petició es farà quan encara no s'ha aprovat el reglament de la llei de Memòria Històrica.

Tant el conseller com la néta del president Companys, Maria Lluïsa Gally, han coincidit en afirmar que la iniciativa arriba "massa tard". Saura ha afegit que ara, amb l'aprovació de la Memòria Històrica, "s'obre" la possibilitat d'iniciar aquest procés de reparació que farà que, "per primera vegada" un govern espanyol es pronunciï a favor de la figura democràtica del president Companys.

El conseller Saura també s'ha referit a les declaracions d'ERC a favor de què la petició fos una iniciativa del govern. En aquest sentit, Saura ha dit que la "la llei és clara" quan diu que en cas d'haver familiars directes vius són aquests els que han de presentar la sol·licitud de reparació i reconeixement personal.

Durant l'entrevista amb el ministre de Justícia del govern espanyol, la néta del president Companys lliurarà un dossier on s'inclouen els arguments de suport per fer la petició. Al dossier hi ha una carta signada per la néta del president Companys on es diu que el seu avi va ser afusellat per "ostentar la màxima representació institucional de la Generalitat de Catalunya". També s'inclou documentació referent a la detenció, diligències de la Brigada Política Social i altres documents jurídics del judici. El testament hològraf del president Lluís Companys, l'extracte de l'expedient del Tribunal de Responsabilitats Polítiques de Barcelona sobre Companys, una nota biogràfica, una resolució a favor de la nul·litat aprovada pel Parlament aquest 2 d'octubre i el text de la llei de la Memòria Històrica de l'estat espanyol són els altres documents que formen part del dossier que rebrà el ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA