Política

El govern espanyol aprova la declaració reparació i reconeixement de Companys i de 41 represaliats més

POLÍTICA

El ministeri de Justícia ha aprovat la declaració de reparació i reconeixement de la figura del president de la Generalitat afusellat pel franquisme el 1940, Lluís Companys, i ha fet el mateix amb 41 represaliats més. Ara estudia organitzar un acte per lliurar el document que ho acredita als familiars.

Fonts del ministeri de Mariano Fernández Bermejo han informat que el certificat de reconeixement personal de Companys va ser aprovat al desembre juntament 41 més, i encara té 360 sol·licituds més per resoldre i atorgar la declaració simbòlica que preveu la llei de memòria històrica per als qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura.

La declaració constitueix un reconeixement del dret individual de reparació moral i de recuperació de la memòria personal i familiar. Poden sol·licitar-la els afectats i, en cas de defunció, els cònjuges, fills, pares i altres familiars de fins a segon grau, així com les institucions públiques en les quals haguessin desenvolupat un càrrec rellevant, i la petició es resol en un termini de 6 mesos.

Aquesta declaració no suposa, en cap cas, el reconeixement de responsabilitat patrimonial de l'Estat ni té conseqüències jurídiques, com ha recordat la vicepresidenta del govern espanyol aquest divendres, després del consell de ministres. "Això significa alguna cosa més? No, no significa res més, això s'esgota en si mateix com marca la llei. A part, les famílies i les institucions poden prendre altres decisions", ha advertit.

En el cas de Companys, almenys, s'espera que ara es porti el cas als tribunals per reclamar l'anul·lació del consell de guerra que el va condemnar. Tanmateix, la Generalitat espera que sigui la mateixa fiscalia que ho demani, ja que si no és difícil que la revisió tiri endavant. El Tribunal Suprem sempre s'ha negat a revisar aquests casos apel·lant a la seguretat jurídica per no rectificar sentències del passat.

Pel que fa a la cerimònia, De la Vega s'ha mostrat convençuda que hi haurà un acte "especial" organitzat d'acord amb la Generalitat, però no n'ha concretat cap detall més.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona