Política

El primer ministre de l'Ulster alerta que Espanya ha de provar "evidències" del delicte que se li imputa a De Juana Chaos

Tribunals

El primer ministre d'Irlanda del Nord, Peter Robinson, considera que encara que Espanya és un "soci proper" de la demarcació de l'Ulster, haurà de demostrar les "evidències" del delicte que l'Audiència Nacional imputa a l'etarra Iñaki de Juana Chaos per suposat enaltiment del terrorisme.

Robinson ha admès que aquest tràmit és imprescindible perquè les autoritats judicials nord-irlandeses responsables de decidir sobre l'extradició accedeixin positivament a la demanda de la justícia espanyola, que ha emès una ordre europea de detenció (OED) per aconseguir l'enviament de De Juana a Espanya.

Així, malgrat reivindicar la "independència" del tribunal de Laganside encarregat de desenvolupar el procés que va començar dilluns passat amb el lliurament voluntari del excap del Comando Madrid, el líder del Partit Unionista Democràtic (DUP, en les seves sigles en anglès) va subratllar que competeix a la justícia espanyola "decidir si hi ha evidències" de delicte en la carta que hauria estat llegida en nom de l'exprès en l'homenatge que se li va dedicar a Sant Sebastià el 2 d'agost, coincidint amb la seva sortida de la presó.

"Decisions legals"
En aquest sentit, el ministre precisa que l'Ulster és un "soci proper" d'Espanya que facilitarà el compliment dels procediments establerts, sempre que des de Madrid es "prenguin les decisions d'una manera legal".

No obstant això, després que el jutge nord-irlandès Tom Burgess resolgués la llibertat condicional per a De Juana a l'espera de resoldre els dubtes sorgits entorn de l'euroordre i la mateixa naturalesa del delicte, Robinson ha recordat que les autoritats espanyoles "van reconèixer que el procés era complicat".

Amb tot, ha subratllat que qualsevol decisió relacionada amb el futur d'Iñaki de Juana Chaos "depèn dels tribunals" i ha aprofitat per remarcar que al Regne Unit es considera ja una "tradició" que la classe política "no interfereixi" en els processos judicials.

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.