Política

Matas s'espolsa imputacions de nou cap a subordinats

L'expresident balear protagonitza una nova declaració maratoniana davant els jutges pel cas del velòdrom Palma Arena. El magistrat decidirà avui si pren mesures cautelars contra l'exministre

L'expresident de les Illes Balears Jaume Matas va declarar durant tota la jornada d'ahir, per segon dia consecutiu, defensant-se de les greus imputacions que pesen contra ell pel cas Palma Arena. El jutge, després de la petició de la Fiscalia, ha de decidir si adopta mesures cautelars contra ell, des de la retirada del passaport -ara resideix als EUA- fins a una elevada fiança perquè pugui eludir la presó preventiva.

L'estratègia expositiva de l'exministre davant el jutge i els fiscals ha passat per descarregar tota la responsabilitat en els seus subordinats al Govern Balear entre 2003 i 2007. La majoria d'ells que es troben imputats en el cas, han fet abans el mateix amb ell. Matas es va desvincular de qualsevol decisió administrativa que hagués pogut propiciar el desviament de 70 milions d'euros en la construcció del Palma Arena. Com el dia anterior, va inculpar de manera especial sobre l'exdirector general d'Esports, José Luis Pepote Ballester.

Amb tot, Matas va tenir problemes per explicar el canvi en la direcció del projecte, decidit a mitja execució. Sense obrir cap expedient administratiu, el govern de les Illes va canviar l'arquitecte original aconsellat per la Unió Ciclista Internacional (UCI) i va contractar per 9 milions d'euros els mateixos arquitectes que s'encarregaren de la construcció de la nova seu del PP balear. Els subordinats de Matas han declarat que va ser una decisió seva i que Ballester no prenia cap decisió sense consultar-la abans amb l'expresident.

Finançament del PP
En la complexa instrucció del cas Palma Arena, Matas també va haver de respondre sobre un peça sobre el presumpte finançament il·legal del PP balear.

En aquest tema també va llevar-se la responsabilitat quan els investigadors l'interrogaren sobre les contractacions fetes pel seu executiu amb una agència de publicitat, la mateixa que es va encarregar de la seva campanya electoral al 2007 i de redactar-li els seus discursos polítics a través d'un periodista en actiu. De manera indirecta, aquesta vegada va assenyalar al seu exdirector general de Comunicació, Joan Martorell, imputat i actual cap de premsa del partit.

Sobre el seu enriquiment personal, l'exministre de Medi Ambient amb José María Aznar va defensar en la seva maratoniana presència als jutjats -hi ha hagut d'anar tres dies i ha declarat durant dos- que la majoria de béns eren fruit dels seus propis ingressos i d'una "guardiola en negre" que ell i la seva esposa havien fet amb herències familiars. Els investigadors calculen que en els darrers anys ha reunit una fortuna valorada en 4 milions d'euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.