Política

El règim xinès i Google, en guerra

El buscador més popular del món amenaça de retirar-se del país asiàtic per la censura que exerceix Pequín a la xarxa i el rastreig il·legal d'e-mails. L'anunci de l'empresa d'internet fa augmentar la tensió entre la Xina i els EUA

Google no suporta més la censura que pateix a la Xina. El buscador d'internet més popular del món ha amenaçat de retirar-se del país asiàtic per la censura de les autoritats de Pequín, que, a més, han accedit il·legalment a desenes de comptes de correu electrònic utilitzades per activistes opositors. El director de l'oficina d'afers legals de Google, David Drummond, va denunciar en un comunicat que, vistos els "atacs" i la "vigilància" que s'han descobert, així com els intents de limitar "la llibertat d'expressió a la web", la companyia ha decidit "revisar la viabilitat" dels interessos empresarials a la Xina.

Google va assenyalar que ha detectat un sofisticat atac a comptes de Gmail utilitzats per activistes defensors dels drets humans i va afegir que aquesta política d'espionatge s'hauria estès també a una vintena més de portals d'internet. "Reconeixem que [la revisió] pot significar el tancament de Google.cn [l'adreça xinesa del buscador] i fins i tot de les nostres oficines a la Xina", va manifestar Drummond.

L'anunci de Google ha incrementat les tensions entre Pequín i Washington. Ahir la Casa Blanca es va declarar preocupada i va demanar explicacions al govern xinès per la censura sobre Google. La setmana vinent la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, anunciarà mesures per ajudar els ciutadans d'altres països a connectar-se a pàgines web sense censura.

Tot i que el president dels EUA, Barack Obama, va manifestar l'any passat la seva intenció d'apropar-se a la Xina per afrontar com a socis temes globals de gran importància, Washington ha pres algunes decisions que no han agradat gens a la Xina. Els EUA han aprovat la venda d'armes a Taiwan i s'espera que Obama es reuneixi amb el Dalai-lama, el líder tibetà. Obama va evitar reunir-s'hi el 2009 per no entorpir la trobada que havia de mantenir amb el president xinès, Hu Jintao, al novembre passat.

El grup de consultors Eurasia Group va emetre fa poc un informe en què afirmava que les relacions entre la Xina i els EUA corrien el perill d'empitjorar molt el 2010, sobretot per qüestions econòmiques. Les disputes a causa de la censura a internet, segons els experts, impediran que hi hagi entesa entre Pequín i Washington.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.