Societat

Google desvia el seu cercador a la Xina al seu portal de Hong Kong per evitar la censura

El gegant informàtic no està disposat a permetre que Pequín el censuri i per això redirecciona als servidors de Hong Kong les cerques que es fan a la Xina. Malgrat aquest gest de disconformitat, el grup afirma que mantindrà les seves inversions al país

Els usuaris que visiten la pàgina web de Google a la Xina, Google.cn, són des d'avui redirigits al portal de la companyia a Honk Kong, Google.com.hk, on poden accedir a una "recerca sense censura", segons ha informat la companyia en un comunicat.

Google assegura que la forma en la qual ha complert la seva promesa de parar l'autocensura en el seu portal de la Xina ha estat "difícil". "Volem que tingui accés als nostres serveis tanta gent com sigui possible al món, inclosos els usuaris de la Xina continental, però el govern xinès ha deixat clar en les nostres converses que l'autocensura no és un requisit legal negociable", explica.

En aquest sentit, defensa que aquesta decisió és una "solució raonable" als desafiaments als quals s'han enfrontat la companyia, és "completament legal" i incrementarà de manera significativa l'accés a la informació dels habitants de la Xina.

Així, confia que el govern xinès respecti la seva decisió, tot i que ha reconegut que és conscient que podria bloquejar l'accés als seus serveis en qualsevol moment. Per aquesta raó, Google es compromet a seguir molt de prop els problemes d'accés i ha creat una pàgina web, que s'actualitzarà diàriament, perquè tothom pot veure si els seus serveis estan disponibles a la Xina.

Google concreta que la decisió d'oferir serveis en xinès simplificat està especialment dissenyada per als usuaris de la Xina continental, que es connectaran a través dels servidors de Hong Kong. Per part seva, els usuaris d'aquest país seguiran rebent el seu servei habitual.

D'aquesta manera, l'empresa adverteix que, "a causa de l'increment de càrrega en els servidors de Hong Kong i la complicada naturalesa d'aquests canvis", els usuaris podrien veure certa desacceleració en el servei i no tenir accés de manera temporal a alguns productes mentre es canvia el servei.

D'altra banda, Google confirma que té intenció de continuar amb les seves operacions d'R+D a la Xina, així com de mantenir una presència de vendes, la mida de les quals dependrà en part de la capacitat dels ciutadans d'accedir al seu domini de Hong Kong.

Finalment, la companyia vol deixar clar que totes aquestes decisions han estat preses pels seus directius als Estats Units i que cap dels seus treballadors a la Xina pot o ha de ser considerat responsable de les mateixes.

"Tot i totes les incerteses i les dificultats a les quals s'han enfrontat des que vam fer el nostre anunci al gener, han seguit centrant-se a atendre els nostres usuaris i clients xinesos. Estem immensament orgullosos d'ells", conclou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.