Política

Els explícits comentaris del jutge del cas Matas encenen una polèmica política i judicial

Álvarez Cascos reapareix amb crítiques al magistrat mentre Aguirre demana explicacions a l'expresident balear i l'Associació Professional de la Magistratura lamenta el to de l'instructor del cas en la seva resolució

El cas de presumpta corrupció de l'expresident del Govern Balear i del PP de les Illes Jaume Matas ha centrat el debat polític i no cessa de generar reaccions en tots els sentits per a tots els seus protagonistes. El mateix instructor del cas, el titular del jutjat número 3 de Palma, José Castro, amb els seus comentaris en la resolució sobre la fiança de tres milions d'euros a Matas per eludir la presó preventiva, ha merescut tota mena d'opinions. Des del PSOE, destaquen el silenci de Mariano Rajoy, mentre al si del PP apareixen opinions contraposades.

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) únicament actuarà contra el jutge del cas Palma Arena, José Castro, si el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) l'hi demana expressament, segons la portaveu de l'òrgan de govern dels jutges, Gabriela Bravo. Bravo ha assegurat que el Consell no té previst "fer cap tipus de valoració" de la resolució judicial per la qual es van imposar mesures cautelars a l'expresident de les Balears Jaume Matas, a qui el jutge va acusar d'haver "vingut a burlar-se dels simples mortals", en tractar-se d'"una qüestió estrictament jurisdiccional".

Per la seva banda, el portaveu de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), Antonio García, ha retret al jutge que utilitzés expressions "innecessàries" que es podien haver "evitat", tot i que no ha dubtat a titllar de "profundament desafortunades" les declaracions del president del PP, Mariano Rajoy, per haver desitjat sort a Matas i que demostrés la seva innocència, si pot.

Sense qüestionar el fons de la resolució del jutge, que "està profundament motivat", ha dit, el portaveu de l'associació conservadora de jutges ha assenyalat que el text inclou "expressions o consideracions que són absolutament innecessàries" i que, a més, "poden ser interpretades com manifestacions de predisposició o perjudicis". Pel que fa a Mariano Rajoy, García ha lamentat que el líder del PP no parés esment que el dret penal espanyol manté la "presumpció d'innocència, i que no és un imputat o un acusat qui ha de demostrar la seva innocència, sinó que qui acusa ha de demostrar la culpabilitat".

El jutge José Castro ha merescut ja tota l'atenció dels mitjans de comunicació, que el defineixen com un professional veterà, cordovès de 64 anys i amant de les motos. En el currículum del magistrat figuren destinacions com Sabadell, Dos Hermanas o Arrecife, i és a Palma des de 1985.

Reaccions al PP
Una de les crítiques més dures a l'actuació judicial ha vingut de l'exvicepresident del govern espanyol i dirigent del PP Francisco Álvarez-Cascos. Cascos no ha dubtat a definir el contingut de la resolució del jutge Castro d'"impropi" perquè usa llenguatge "tavernari". Ha afegit que, de la lectura de la premsa, "menys veure que el jutge i els fiscals són imparcials, es pot trobar de tot". Cascos creu que un jutge instructor que en comptes d'aportar proves, nega la presumpció d'innocència és un element preocupant.

Des de les mateixes files del PP, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, no ha dubtat en canvi a reclamar que Matas aclareixi públicament la procedència del seu patrimoni personal. Segons Aguirre, "els ciutadans volen saber si els càrrecs públics han utilitzat el seu càrrec per enriquir-se o han incrementat el seu patrimoni" durant el temps que han estat a l'administració. Ha afegit que "aquest increment de patrimoni o es pot justificar per una herència o perquè t'ha tocat la loteria o [si no] s'haurà d'explicar", ha afirmat Aguirre.

La presidenta de Madrid ha afirmat a Arganda del Rey que està "molt apenada" pel cas que afecta l'expresident balear. No obstant, ha remarcat que s'alegra que s'aclareixin aquests mana de coses perquè "la immensa majoria" dels que estan al servei públic treballen al servei dels ciutadans sense enriquir-se. I si alguns "han realitzat activitats incorrectes, i no diguem si són il·legals o delictives, han de ser perseguits amb tota la força de la llei", ha conclòs.

La constant allau de notícies al voltant del cas Matas ha situat la gestió de l'expresident balear en el centre de la guerra política, i sobretot entre el PSOE i el PP. Els socialistes no han dubtat a establir vinculacions entre Matas i el cas Gürtel, que afecta el finançament del PP al País Valencià i recorden que Francisco Camps va nomenar Matas ambaixador valencià.  


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona