Política

El jutge dicta una demolidora interlocutòria contra Matas

La resolució no rebaixa ni un cèntim la fiança de 3 milions d’euros sol·licitada per la fiscalia I Creu provat que l’expresident balear va ordir una trama per desviar fons públics del Palma Arena

El jutge instructor del cas Palma Arena no va rebaixar ahir ni un cèntim la fiança de tres milions d’euros sol·licitada per la fiscalia perquè Jaume Matas pugui eludir l’ingrés a la presó de forma preventiva. Així, l’expresident balear i exministre del PP tindrà 72 hores hàbils, fins al proper dimecres 7 d’abril –les festes de Setmana Santa són inhàbils–, per consignar aquesta quantitat, i continuarà sense passaport, amb la prohibició de sortir de l’Estat i amb l’obligació de presentar-se cada quinze dies als jutjats.

Després de quatre dies d’espera, el magistrat José Castro, un veterà a punt de jubilar-se, va fonamentar la seva decisió en una demolidora interlocutòria de 180 pàgines en què acusa Matas d’haver fet una declaració amb la qual “ha vingut a burlar-se dels simples mortals”, alhora que l’adverteix que “pot donar-se per satisfet” de no haver rebut unes mesures cautelars més severes. S’ha especulat que la intenció inicial dels fiscals anticorrupció era demanar presó incondicional per al ja exmilitant popular, però que els seus superiors els haurien instat a no fer-ho.

Després de 21 mesos d’investigacions, el jutge imputa a l’expresident la comissió de fins a 12 delictes –entre ells malversació, prevaricació, frau, blanqueig de capitals i delicte electoral–, pels quals podria arribar a ser condemnat a un màxim de 24 anys de presó en el cas de ser declarat culpable de tots.

L’instructor considera provat que l’expresident del govern balear va ordir una “trama” entorn de la construcció del velòdrom Palma Arena, en forma de consorci, per “ocultar que ell prenia realment les decisions” i amb l’objectiu de desviar fons per al seu propi enriquiment personal i el finançament il·legal del PP balear. Al cunyat de Matas i exgerent del partit Fernando Areal també li ha estat retirat el passaport i el jutge li imputa delictes electorals i de blanqueig de capitals.

En la seva exposició, lluny de creure’s les explicacions de l’exministre, el jutge afirma que “no és possible imaginar” que les “irregularitats” comeses en la construcció del velòdrom –que d’un pressupost de 41 milions d’euros va passar a una despesa de 110 milions– es produïssin “sense que ho hagués manat en alguns casos i sense que ho hagués consentit o tolerat en uns altres”.

Sobre l’increment patrimonial de Matas durant el seu segon mandat al capdavant del govern balear, el magistrat assenyala que “resulta impossible que amb els ingressos declarats per la família Matas-Areal es pugui acumular tant de patrimoni, i més impossible encara si es fan compatibles aquestes adquisicions amb un tren de vida d’absolut malbaratament i ostentació”. Amb tot, en l’exposició del jutge es troba a faltar l’establiment de proves sobre la connexió entre el desviament milionari en la construcció del velòdrom i l’enriquiment de Matas.

Comissió rogatòria
A partir de la resolució del jutge, però, no es descarten noves diligències que passin per sol·licitar una comissió rogatòria als Estats Units, perquè el magistrat apunta que “s’està investigant la possibilitat que l’imputat hagi pogut canalitzar cap a l’estranger part dels fons obtinguts en l’activitat delictiva, concretament cap als Estats Units”. Matas hi ha residit des del 2007, quan va deixar la política, contractat primer a Washington pel grup turístic Barceló i al final a Nova York per la consultora Pricewaterhouse. Precisament ahir es va saber que rescindirà el contracte amb aquesta empresa en tant que les mesures cautelars li impedeixen continuar amb la feina.

Les dures acusacions contra Matas van ser rebudes amb estupefacció pels diferents partits polítics de les Illes, encara que, esclar, amb diferents interpretacions. El PP balear, que dilluns havia acceptat la baixa “temporal” com a militant del seu expresident dient que se sentia “alliberat” de prendre més decisions, va demanar “prudència” davant la instrucció judicial, però negant el finançament il·legal investigat. Per la seva banda, l’actual president del govern balear, el socialista Francesc Antich, va mostrar la seva “preocupació” per la gravetat de les acusacions i va apuntar que es demostra que els casos de corrupció durant la passada legislatura “arribaven a dalt de tot”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona