Política

Aferrats a la renovació del TC i amb el PSOE en contra

CiU, PSC i ICV insisteixen a convertir el canvi de magistrats en el cavall de batalla de l'afer de l'Estatut. ERC no hi creu però tampoc s'hi oposa. I el PSOE defensa la legitimitat del tribunal i contradiu els socialistes catalans i Montilla

La necessitat de renovar urgentment la composició del Tribunal Constitucional en el qual hi ha quatre magistrats amb el mandat prorrogat des del desembre del 2007, s'està convertint definitivament en el leitmotiv de la nova batalla per l'Estatut, en la nova etapa oberta divendres. CiU, el PSC i ICV s'han aferrat a aquesta exigència, amb el president de la Generalitat encapçalant la reivindicació.

ERC s'hi mostra indiferent, tot assegurant que el canvi de magistrats seria inútil però que no s'hi oposaran. I, com era de preveure, el PP, a Madrid i a Catalunya, s'hi oposa, i insisteix que no es poden canviar les regles "a mig partit", segons la metàfora encunyada per Mariano Rajoy. Però el principal escull per a la línia d'actuació marcada per Montilla, coincident amb la de CiU i a la qual s'adhereix sense reserves ICV, és el PSOE.

Encara que el president de la Generalitat ha assegurat aquest dilluns al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que José Luis Rodríguez Zapatero està disposat a promoure la renovació demanada –Montilla diu això des de divendres–, el partit del qual és secretari general el president espanyol s'hi nega. 

Aquest dilluns al migdia, la responsable de desenvolupament estatutari del PSC, Laia Bonet, afirmava des del carrer Nicaragua de Barcelona que el PSOE "comparteix" la necessitat que es renovi el TC, i Zapatero ha expressat la seva "predisposició" per fer-ho a Montilla, informa Europa Press. D'aquesta manera, Bonet intentava respondre a les paraules del vicesecretari general del PSOE i ministre de Foment, José Blanco, que aquest matí s'havia mostrat d'acord amb Rajoy.

El que no devia saber Bonet és que, si fa no fa a la mateixa hora, la secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín, anunciava des del carrer Ferraz de Madrid que els socialistes espanyols consideren que el TC té "plena legitimitat", informa Efe.

Tot i admetre que Zapatero ha promès escoltar Montilla, Pajín ha carregat les tintes contra el PP en recordar que per renovar el TC cal el consens dels populars, als quals acusa d'haver bloquejat la renovació. A més, el PSOE vol que "es compleixin les regles del joc". I, en aquestes condicions, "sempre"  han esperat una sentència "positiva" del TC sobre l'Estatut, que consideren constitucional i "el millor instrument per a l'autogovern de Catalunya".

CiU proposa una llei orgànica per fer fora els jutges 'caducats'
Com ja s'ha anat veient durant el cap de setmana, CiU i el PSC estan d'acord a reclamar la renovació dels magistrats caducats del TC i els socialistes "no descarten" intentar la recusació d'aquests jutges, com va proposar Artur Mas divendres. Però CiU ha cargolat una mica més aquesta espiral avui. En un comunicat difós després de la reunió del comitè de govern d'UDC, el seu secretari general, Josep Maria Pelegrí, ha proposat a "tots els diputats catalans al Congrés" –inclosos els 25 del PSC, que pertanyen al grup parlamentari del PSOE– impulsar una llei orgànica per evitar que els jutges amb el mandat esgotat continuïn al Constitucional. Aquests magistrats haurien d'abandonar immediatament la seva cadira al TC quan passessin sis mesos de la data de caducitat.

ICV demana la intervenció del Parlament
Amb arguments gairebé idèntics als del PSC i CiU, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, s'ha afegit al clam per la renovació dels magistrats, en declaracions recollides per Europa Press. Ha coincidit amb Artur Mas a proposar que sigui el Parlament qui faci la reivindicació, "de manera solemne, ferma i unitària", però l'ecosocialista ha fet un pas més: aposta perquè la renovació sigui total. "S'han de renovar tots els membres del TC perquè és evident que estan incomplint la llei i que és el conjunt del TC el que ha perdut l'autoritat i la legitimitat".

El PP no ho vol, ERC no ho veu clar
Els únics que s'han desmarcat de l'ofensiva per renovar els membres del TC com a objectiu nacional han estat el PP i ERC. La presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, ha acusat Montilla de voler "canviar les regles a mitja partida", estirant una altra vegada la metàfora de Rajoy, i ha ficat el dit a la nafra en destacar que "tant el PP com el PSOE s'hi han oposat", informa Europa Press.

I els republicans han anunciat que no s'oposaran a les gestions que es facin des de Catalunya per demanar la renovació del TC o per recusar-ne els magistrats amb el mandat prorrogat, però s'han mostrat molt escèptics. "El problema no és el Tribunal Constitucional, sinó Espanya per ella mateixa", ha dit el secretari general del partit, Joan Ridao, en declaracions recollides per Efe després de la reunió setmanal de la direcció.

Segons Ridao, l'Estatut "ja està sentenciat" i això no canviarà pel fet que es renovin els jutges caducats. "No podem esperar res de la renovació dels membres del TC, perquè l'Estatut ja ha estat sentenciat de facto per uns magistrats anomenats progressistes que volien una retallada substancial, i si depèn dels conservadors el destrossaran de dalt a baix", ha advertit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona