Política

Duran obté el suport d’ERC i Iniciativa per revisar el TC

El líder de CiU al Congrés demana el suport dels diputats catalans, inclòs el PSC

Un pas endavant en l’intent de fer visible una certa unitat d’acció catalana al Congrés de Diputats. Això és el que es va observar ahir a partir de la iniciativa del portaveu de Convergència i Unió. Josep Antoni Duran i Lleida va instar tots els diputats del Principat a presentar una iniciativa legislativa, firmada a títol individual, per modificar la llei del Tribunal Constitucional. La proposta de CiU és innovadora perquè, normalment, les iniciatives les plantegen els grups parlamentaris.

El que demana és una modificació de la LOTC per forçar que els magistrats amb un retard superior a sis mesos en la renovació del seu càrrec surtin del tribunal. Amb aquest moviment, el que busca la federació és, des de la seva òptica, facilitar als diputats del PSC que s’hi sumin. Des de l’òptica socialista catalana, el diputat Francesc Vallès denuncia un “afany de protagonisme” del portaveu de CiU i va assegurar que qui ha de liderar és el president José Montilla.

Sigui com sigui, el que va provocar el gest de CiU va ser una resposta d’ERC i d’ICV que obre el camí a una possible unitat d’acció. El portaveu d’ERC, Joan Ridao, va enviar una carta a la resta de diputats catalans mostrant la seva predisposició a la proposta de Duran i demanant un front comú dels diputats catalans a Madrid. Ridao també recordava que, en una proposició de llei dels republicans, es proposava un mecanisme que també demana la federació: que el TC no pugui revisar un Estatut aprovat en referèndum. Duran engloba la clàusula per preservar els Estatuts referendats per la ciutadania en aquest embrió de front comú a Madrid per actuar davant del que consideren una deslegitimació del Tribunal Constitucional. El portaveu de CiU va defensar ahir aquesta modificació al·ludint a les opinions del catedràtic Javier Pérez Royo, en les quals sosté que no hi ha base constitucional per actuar davant d’aquest tipus de marc estatutari.

Pérez Royo i Solé Tura
Per la seva banda, el portaveu d’ICV a la cambra baixa, Joan Herrera, va fer costat a aquests plantejaments recordant que qui també els va defensar va ser el difunt ponent de la Constitució, Jordi Solé Tura. El portaveu ecosocialista, en la mateixa línia que ERC, es va mostrar favorable a les iniciatives per actuar sobre el TC però va alertar que “no ens discutirem per les formes”, una manera de dir que no hi ha d’haver protagonismes en aquest afer. Alhora, Herrera va acusar el PP d’actuar per “electoralisme” i al govern de Zapatero de permetre el descrèdit del Tribunal Constitucional amb la seva “innacció”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona