Política

Montilla vol que el Parlament insti la renovació del TC i Mas demana ara que es canviï la llei

El president del govern ha contactat en les últimes hores amb els líders del PSC, CiU, ERC i ICV. Els convergents fan un pas més i proposen una modificació legislativa perquè el Constitucional no pugui intervenir en lleis votades en referèndum

El president de la Generalitat, José Montilla, vol que el Parlament insti la renovació del Tribunal Constitucional (TC), davant de la incapacitat de l'alt tribunal d'emetre sentència sobre l'Estatut tres anys i mig després que el PP presentés el seu recurs d'inconstitucionalitat.

Per aquesta raó, Montilla ha contactat durant les últimes hores amb Artur Mas (CiU), Joan Saura (ICV-EUiA), Miquel Iceta (PSC) i Joan Puigcercós (ERC), i el president del Parlament, el republicà Ernest Benach, amb la finalitat que el Parlament aprovi una declaració institucional sobre aquesta qüestió en el pròxim ple, previst per al 28 i 29 d'abril.

En aquestes negociacions, però, no hi participen ni el PP ni C's, formacions que asseguren que l'actual Estatut és inconstitucional.

De fet, el president de CiU, Artur Mas, ha confirmat que ja ha parlat per telèfon amb el president del govern, José Montilla, sobre com han respondre els partits als últims esdeveniments relacionats amb el text català.  "L'objectiu és arribar a un acord en els pròxims dies perquè la setmana que ve, quan hi hagi el ple al Parlament, l'acord estigui tancat", ha dit.

Ara bé, "l'únic que li demanem –ha matisat Mas– és coherència amb el que fan aquí i el que es fa a Madrid. No volem després quedar-nos sols a Madrid".

En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, Mas ha descrit així la situació que viu en aquests moments Catalunya: "El Tribunal Constitucional es rifa l'Estatut votat pel poble català, cosa que és molt greu. Socialistes i populars, conjuntament, es rifen el Tribunal Constitucional perquè no el renoven quan l'haurien de renovar. I el PSOE es rifa el PSC. Això és el terreny del que que els anglesos en diuen el non sense, aquí no hi ha sentit".

El president de CiU està convençut que el que ha de fer Catalunya ara és defensar-se i després passar a l'ofensiva.

Per això, CiU ha llançat una nova proposta per modificar la llei de l'alt tribunal que consistiria a "canviar la llei del Tribunal Constitucional perquè el TC no pugui fer sentències sobre Estatuts referendats pel poble, votats pel poble perquè aquí és on hi ha el xoc de legitimitats".

Al seu entendre, "no pot ser que un Tribunal Constitucional, i menys encara dividit i barallat com està, jutgi la voluntat d'un poble sencer expressada a les urnes democràticament, pacíficament i d'acord amb les lleis".

A més, CiU vol recusar els 4 magistrats que estan caducats i que el TC es declari incompetent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona