Política

Garzón envia a la presó Otegi i quatre abertzales més per intentar reconstituir Batasuna

El jutge els acusa de mantenir contactes amb ETA a partir de la documentació incautada a l'etarra Ekaitz Sirvent, l'abril passat

El jutge de 'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha dictat aquest divendres ordre de presó per a Arnaldo Otegi, l'exsecretari general del sindicat LAB entre 1996 i 2008, Rafael Díez Usabiaga, i tres dirigents abertzales més amb l'acusació que intentaven reconstruir una nova direcció de la il·legalitzada Batasuna.

A més d'Otegi i Díez Usabiaga, Garzón també ha ordenat l'empresonament de Sonia Jacinto, extresorera de l'EKK (Partit Comunista de les Terres Basques), Miren Zabaleta (filla del dirigent d'Aralar Patxi Zabaleta), i Arkaitz Rodríguez (exdirigent d'Haika a Àlaba).

El jutge ha deixat en llibertat, en canvi, cinc dels deu detinguts en la batuda policial contra membres de l'esquerra radical: l'històric Rufino Etxeberria i Ainara Oiz, als quals deixa en llibertat, Amaia Esnal, José Manuel Serra i José Luis Moreno Sagües, als quals ha imposat una fiança de 10.000 euros.

L'ordre de presó ha estat precedida de la petició del fiscal Vicente González Mota, després de més de quatre hores i mitja d'interrogatoris. Fora de les dependències judicials s'esperaven familiars i amics dels detinguts, com Patxi Zabaleta, visiblement afectat per la decisió de Garzón.

Fonts de la investigació argumenten que l'ordre de detenció està avalada pel contingut de la documentació incautada a Ekaitz Sirvent, presumpte etarra detingut l'abril passat a París. Aquesta documentació vincularia Otegi amb ETA. Els detinguts –sempre segons fonts policials– havien constituït el grup Bateragune (Tots junts), es reunien habitualment a la seu de LAB i eren vigilats des del mes de febrer.

La policia té constància –segons les mateixes fonts– que Arnaldo Otegi viatjava sovint al sud de França, on sospiten que podria haver mantingut reunions amb ETA. En aquests viatges, Otegi canviava diverses vegades de cotxe com a mesura de precaució davant la possibilitat que el seguissin. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel es prepara per negociar l’alto el foc en una reunió sense Hamàs

barcelona
estats units

La taxa d’inflació de juliol als EUA baixa una dècima fins al 2,9%

barcelona
política

Diputats i senadors de Junts s’autoinculpen d’haver acompanyat Puigdemont

barcelona
ALEMANYA

Tanquen una caserna a Colònia per la sospita d'un sabotatge a la xarxa d'aigua

BARCELONA
estats units

Trump perd el tercer intent d’apartar el jutge del cas de l'actriu porno

barcelona
GUERRA A EUROPA

La fiscalia polonesa presenta càrrecs per espionatge contra González

barcelona
àsia

El Constitucional de Tailàndia destitueix el primer ministre

barcelona
regne unit

Croada contra l’assetjament sexual al transport públic britànic

BARCELONA
Política

Mor José García Rodríguez, exregidor de Vilablareix