Política

Detenen Otegi i sis membres més de la suposada nova cúpula de Batasuna

Entre els arrestats hi ha Miren Zabaleta, filla del líder d'Aralar, i l'exlíder del sindicat LAB, Rafael Díez Usabiaga

Arnaldo Otegi ha estat detingut aquest dimarts juntament amb almenys sis suposats membres més del que seria la nova cúpula de Batasuna, partit il·legalitzat. 

La Policía Nacional ha fet cinc dels arrestos, a les ordres del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, a la seu de LAB a Sant Sebastià. En aquest local s'ha localitzat Otegi, l'exlíder d'aquest sindicat Rafael Díez Usabiega, Miren Zabaleta –filla del líder d'Aralar, Patxi Zabaleta–, el dirigent històric de Batasuna Rufi Etxeberria, i l'extresorera del EHAK, el Partit Comunista de les Terres Basques, Sonia Jacinto.

Al matí havia estat detingut José Manuel Sierra Ugarte, quan anava cap a la feina, a una ikastola, on treballa com a mestre.

Finalment, a la tarda s'ha fet una última detenció, la d'Arkaitz Rodríguez Torres, de 30 anys, i antic responsable d'Haika a Àlava, segons fonts policials. Rodríguez va ser absolt el 20 de juny de 2005 en el procés judicial contra Jarrai, Haika i Segi, pel qual el fiscal li demava 14 anys de presó.

Garzón i la policia consideren que els arrestats reconstituïen la mesa nacional de Batasuna, i amb aquest objectiu havien creat un òrgan anomenat Bateragune (traduïble com a Tots Junts o Lloc de Trobada). Segons els investigadors, feia mesos que mantenien reunions, sovint a la seu de LAB mateix, amb la intenció de fer tornar l'esquerra abertzale a les institucions utilitzant una proposta política d'Otegi, mitjançant un distanciament explícit de la violència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.