Política

La puja dels impostos dóna ales a Rajoy

El PP concentra 30.000 persones al feu del PSOE andalús, en ple aïllament de Zapatero. Blanco acusa Rajoy de voler aprimar l'Estat

Després d'una legislatura intentant descobrir-se a si mateix i d'uns mesos consolidant el lideratge dins el PP, Mariano Rajoy es comença a trobar a gust fent oposició. Ho va demostrar ahir reunint unes 30.000 persones al velòdrom de Dos Hermanas, prop de Sevilla, un lloc emblemàtic per al PSOE, en contra de la pujada d'impostos del govern espanyol. I és que aquest anunci li dóna ales i li permet parlar del que a ell li interessa: l'economia.

Des que els populars es van ensumar l'augment tributari, van començar a preparar l'aquelarre andalús amb cura. L'autèntic home fort de l'aparell i president del partit en aquella comunitat, Javier Arenas, ho va supervisar personalment.

Això explica l'èxit de la convocatòria: els que hi anaven en una cinquantena d'autocars es van haver de quedar fora perquè el recinte estava a vessar. Amb aquest caliu, no és estrany que el de Pontevedra s'inspirés i, davant del fill d'un dirigent, un nen de dos anys, alertés que Zapatero "apujarà fins i tot l'IVA de les llaminadures".

Aposta andalusa
Que el PP posés tota la carn a la graella andalusa aquest diumenge també s'emmarca en el full de ruta que han dibuixat per recuperar la Moncloa, i que passa per expandir-se a Catalunya i a l'autonomia del sud espanyol. Saben que, sense millorar en aquests dos territoris, ho tenen molt complicat. No en va, Arenas va proclamar des de Dos Hermanas que "Andalusia serà la locomotora del canvi".

No obstant això, l'objectiu principal de l'acte era mostrar el rebuig social que, des del punt de vista popular, provoca la pujada d'impostos que pretén portar a terme el govern socialista. Rajoy va basar el seu discurs en aquest eix, remarcant el que des del principi de la legislatura no ha parat de repetir: que Zapatero porta dos anys instal·lat en un "carrusel de mentides, supèrbia, dogmatisme, nyaps i improvisació". I l'augment tributari és, segons el de Pontevedra, la gota que fa vessar el vas, perquè no ho pagaran "els que tenen més diners". És a dir, que qui en sortirà perjudicada és la classe mitjana, la gran majoria, diuen els populars.

Problema de colesterol
La percepció de com afecta la pujada d'impostos preocupa seriosament el PSOE. N'és una prova l'arenga que la seva secretària d'organització, Leire Pajín, va dirigir ahir a les set-centes persones que van assistir a una jornada de treball sobre medi ambient i altres matèries, a Madrid. Pajín va advertir les seves files que s'ha de fer "molta pedagogia i explicar als ciutadans" la política econòmica.

Per la seva banda, el vicesecretari i ministre de Foment, José Blanco, va defensar els pressupostos assegurant que, apujant l'IVA, Espanya es posa a l'alçada dels Estats "més progressistes" d'Europa com són, des del seu punt de vista, Suècia, Finlàndia i Dinamarca. Blanco es va acabar d'arremangar per fer front a l'envestida andalusa de Rajoy i va acusar el PP de voler "aprimar" l'Estat. Va proclamar que els governs d'Aznar el van deixar amb un problema de "colesterol", en referència al pes de la construcció. També va carregar contra els empresaris, perquè, diu, en privat li demanen inversió pública i, després, critiquen que s'augmentin els tributs per mantenir la despesa en aquest àmbit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.