Política

La Generalitat s'afegeix al pla ZP retallant els sous dels funcionaris i apujant impostos

Castells anuncia la pujada de l'impost de transmissions patrimonials i el d'actes jurídics documentats, que grava l'escriptura d'un pis o una empresa

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha anunciat als passadissos del Parlament la immediata adopció de mesures dràstiques per retallar el dèficit de la Generalitat, que passaran per apujar l'impost de transmissions patrimonials i el dels actes jurídics documentats, el que grava l'escriptura d'una propietat –un pis, una empresa, un terreny– davant de notari. Aquests s'afegiran a l'increment de l'IVA previst per al mes de juliol a nivell espanyol. El conseller ha relacionat aquest enduriment de la fiscalitat de forma global, per disminuir el forat públic. També es retallaran els sous dels funcionaris.

Castells ha donat ple suport a les retallades que ha anunciat el president José Luis Rodríguez Zapatero aquest matí al Congrés, i ha afegit que el govern català adoptarà també "mesures restrictives addicionals" de forma urgent per acomodar-se a la necessitat de reduir el dèficit públic.

El conseller ha confirmat les paraules del conseller de Governació, Jordi Ausàs, en el sentit que es rebaixaran sous de funcionaris de la Generalitat. La reducció de les despeses de personal serà la primera línia d'actuació de l'executiu tripartit. "Contindrem despeses i retallarem sous dels qui més guanyen", ha precisat.

A banda de l'increment d'impostos, ha afegit que el govern català es replantejarà les inversions que té previstes, i que "s'alentiran o s'aparcaran" a partir d'ara altres polítiques del govern. Això tindrà un gran impacte en les conselleries, i en l'obra del govern. Castells, que no ha parlat en cap moment de suprimir cap departament ni de fusionar-lo, ha subratllat que la Generalitat té un gran compromís en la reducció del dèficit públic des de fa temps. Però ha criticat alguns discursos que circulen per Madrid, en el sentit que les autonomies comporten el 50% de la despesa. Segons Castells, l'esforç finalment l'ha de fer més qui té més dèficit públic, que és l'Estat.

Ausàs també escapça sous
Poc abans, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, que està al càrrec de la funció pública, havia anunciat aquest matí, també en declaracions als passadissos del Parlament, que la Generalitat també aplicarà mesures de retallada als funcionaris. Tot i això, no ha concretat si serà una congelació dels sous o si anirà més enllà i s'acostarà al 5% de rebaixa del sou com proposa el president José Luis Rodríguez Zapatero.
 
Segons Ausàs, des de fa temps està en converses amb el president José Montilla i el conseller d'Economia, Antoni Castells, sobre les mesures a prendre a la Generalitat davant la crisi. Una de les decisions clares és que els consellers es rebaixaran el sou, per fer pedagogia davant les restriccions, tal com faran els ministres de Zapatero. No se sap encara, però, el percentatge en el cas dels membres del govern català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.