Política

El Suprem anul·la les candidatures abertzales d'Askatasuna i D3M

Per primera vegada des de la Transició, l’esquerra abertzale no podrà concórrer a unes eleccions basques. Si el Tribunal Constitucional no diu el contrari abans que comenci la campanya divendres –i ningú espera que ho faci–, per primer cop a la història l’esquerra abertzale no tindrà representants al Parlament de Vitòria. El procés engegat per l’Estat el març del 2003 amb la il·legalització de Batasuna va desembocar ahir a la nit en l’anul·lació, executada pel Suprem, de les dues candidatures amb les quals els independentistes pretenien concórrer als comicis del proper 1 de març: Askatasuna i Demokrazia Hiru Milioi (D3M).

La sala 61 de l’alt tribunal va acceptar, per unanimitat i exhaurint el termini de què disposava per emetre una sentència, les impugnacions presentades per l’advocat de l’Estat i per la Fiscalia, que consideren que Askatasuna i D3M estan “impulsades i planificades” per la il·legalitzada Batasuna i per ETA, i va suspendre les candidatures que les formacions abertzales havien presentat a les tres províncies basques. Els setze jutges de la sala del Suprem que gestiona la polèmica llei de partits no van tenir en compte que les llistes d’Askatasuna són ben blanques, és a dir, que estan formades per noms que abans no han integrat mai candidatures il·legalitzades. Les llistes de D3M estan plenes d’històrics d’HB i de membres d’ANB. Ara els advocats d’Askatasuna i de D3M disposen de dos dies per presentar un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional. Recursos que, en casos calcats a aquest, mai abans han arribat a port.

La precampanya es tensa
Les formacions basques donaven per fet que la justícia espanyola vetaria la presència de l’esquerra abertzale als comicis, i potser per això ahir la precampanya va obviar el tema. Això sí, quan falta menys d’un mes per la cita amb les urnes, els retrets entre candidats pugen de to. A Sant Sebastià, el candidat del PSE, Patxi López, va acusar el PNB de “jugar contra el terrorisme amb una ambigüitat insuportable”, perquè els penabistes defensen la presència dels abertzales a la cambra.
Des de la localitat biscaïna de Santurtzi, el lehendakari Juan José Ibarretxe va respondre que la pau no només s’ha de desitjar, sinó que “s’ha de treballar”. El líder del PNB, Ikigo Urkullu, va sentenciar que el PSE està “sense idees”. Els penabistes treuen pit, i és que les últimes enquestes frenen l’augment dels socialistes i no descarten que el tripartit basc –amb l’afegit d’Aralar– sumi majoria



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.